Світ

МЗС Вірменії закликає світову громадськість приборкати Ердогана

МИДМЗС Вірменії піддав жорсткій критиці нещодавні висловлювання президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана щодо Геноциду вірмен в Османській імперії 1915 року і закликав світову спільноту рішуче засудити їх, а також вжити заходів для боротьби з безкарністю. У заяві зовнішньополітичного відомства наголошується, що Туреччина продовжує дотримуватися політики заперечення і ображати пам’ять і гідність жертв Геноциду.

Президент Туреччини 24 квітня в листі місцеблюстителя Константинопольського патріарха Вірменської Апостольської церкви архієпископа Араму Атешяну висловив співчуття нащадкам вірмен, які загинули в Османській імперії в 1915 році. Зокрема, він зазначив, що вшановує пам’ять османських вірмен, які загинули в суворих умовах Першої Світової війни, і передає щирі співчуття їх нащадкам. При цьому Ердоган заявив, що багато хто загинув нібито «через заворушення, вчинені вірменськими бандами і збройними угрупованнями». За його словами, в цих умовах «депортація вірменських банд і їх пособників були логічним рішенням».

«Виправдання Геноциду вірмен, ретельно спланованого і здійсненого під приводом» переселення «, просто приголомшує. Одночасно воно свідчить про намір повністю винищити вірменський народ як етнічну, національну і релігійну групу в Османській Туреччині», — зазначено в заяві МЗС Вірменії.

Єреван вважає, що Туреччина послідовно намагається надати релігійний окрас своїй політиці заперечення, що виглядає більш ніж огидно. Жодна релігія в світі не може виправдати злочинців, які здійснили Геноцид вірмен. У заяві МЗС також йдеться, що через століття після страшних подій, Туреччина відкрито кидає виклик міжнародному співтовариству і історичним реаліям. Дії Анкари є загрозою регіональній і міжнародній стабільності і безпеки.

Виходячи з цього, Вірменія закликає міжнародне співтовариство рішуче засудити спроби образити пам’ять жертв Геноциду вірмен і вжити дієвих заходів щодо запобігання нових злочинів проти народів.