Прогрес

На Марсі почався весняний «сезон пилових бур»

Орбітальний апарат «Марс-Експрес» в період з травня по червень цього року зміг прослідкувати розвиток восьми пилових бур, на Марсі, які тривали кілька діб. Подібні спостереження важливі як для забезпечення безпеки роботи автоматичних станцій, що функціонують на планеті, так і для планування майбутніх місій, повідомляється на сайті Європейського космічного агентства, інформує Ukr.Media.

Пилові бурі на Марсі зазвичай охоплюють окремі регіони та тривають кілька днів або тижнів, однак періодично вони можуть брати глобальний характер і бушувати на величезній території протягом декількох місяців. Це сильно впливає на марсоходи і автоматичні станції, які працюють на Червоній планеті, і може привести до їх загибелі. Розуміння клімату Марса важливо для планування майбутніх місій, тому орбітальні апарати та ровери щодня збирають і відправляють на Землю метеорологічні дані.

У північній півкулі Марса зараз весна, в атмосфері над околицями полярної шапки можна спостерігати хмари з кристаликів водяного льоду і невеликі хмари з пилу. В період з 22 травня по 10 червня 2019 року орбітальний апарат «Марс-Експрес» за допомогою бортових камер HRSC (High Resolution Stereo Camera) і VMC (Visual Monitoring Camera) простежив за еволюцією восьми пилових бур, які мали термін життя від одного до трьох днів, причому вдалося відстежити розвиток і рух бур в екваторіальному напрямку. Над кордонами полярної шапки, а також в кількох тисячах кілометрів від неї, в околицях вулканів Елізій та Олімп камери помітили тонкі світлі хмари. Апарат за допомогою свого інструменту MARCI виявив, що коли пилові бурі досягали великих вулканів, починалося утворення орографічних хмар.

Подібні локальні пилові бурі тривають всього кілька днів, піднятий з поверхні пил переноситься і поширюється в атмосфері Марса за рахунок механізмів глобальної циркуляції повітря, утворюючи тонкий серпанок в нижніх шарах атмосфери, на висоті близько 20-40 кілометрів. Пил і хмари зберігалися поблизу вулканів до середини червня.

Зараз на поверхні Марса працює марсохід Curiosity і посадковий зонд InSight, приблизно через рік до них повинні приєднатися два нових марсоходи — європейський «Розалінд Франклін» і американський Марсохід-2020.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net