Прогрес

На Марсі виявлені залишки стародавнього солоного озера

Марсохід знайшов родовища, які сильно збагачені сульфатними солями.

Марсохід НАСА «Curiosity» знайшов відносно високі рівні сульфатних солей в скелях кратера Гейл, повідомляється в новому дослідженні. За словами дослідників, в давньому минулому Гейл мав систему озер і струмків, а знову виявлені солі, ймовірно, концентрувалися в результаті випаровування в період низького рівня води, інформує Ukr.Media.

Цей період міг бути частиною нормального циклічного коливання, регулярної зміни клімату, можливо, викликаної повторюваними змінами осьового нахилу або орбітальних параметрів Марсу.

«В якості альтернативи, більш сухе озеро Гейл може бути ознакою довгострокового висихання Марсу, основаного на спостереженнях з орбіти», — написали вчені в новому дослідженні.

Колись Марс був відносно теплим і вологим світом, повним річок та озер, і, як вважає більшість дослідників, океаном, що покриває велику смужку північної півкулі планети.

Але все почало змінюватися близько 4,2 мільярда років тому. Марс втратив своє магнітне поле, яке захищало атмосферу планети від сонячного вітру, потік заряджених частинок, що безперервно випливають із Сонця.

В результаті Марс втратив велику частину своєї атмосфери близько 3,7 мільярда років тому, в результаті чого планета стала набагато холоднішою і сухішою. Сьогодні повітря Марсу всього на 1% щільніше атмосфери Землі на рівні моря. На щастя для нас, у Землі все ще є своє магнітне поле.

У серпні 2012 року ровер розміром з автомобіль приземлився в кратері Гейл шириною близько 154 кілометри. У його завдання входила оцінка минулої населеності району. Curiosity швидко знайшов безліч доказів наявності рідкої води у минулому планети. Дійсно, команда місії визначила, що дно кратера Гейл є древнім руслом озера, і що цей район міг підтримувати земне життя довгі відрізки часу — можливо сотні мільйонів років.

У вересні 2014 року Curiosity досяг підніжжя гори Шарп, химерної гори висотою 5,5 км, яка піднімається з центру кратера Гейл. З того часу марсохід підіймається по передгір’ях, досліджуючи все більш і більш молоді відклади. І це підводить нас до нового дослідження.

Дослідники проаналізували вимірювання, зроблені Curiosity при вивченні верхньої формації Murray, сукупності відкритих осадових порід біля підніжжя гори Шарп, вік яких складає приблизно від 3,3 млрд до 3,7 млрд років.

Вони виявили, що ці породи сильно збагачені сульфатними солями — набагато більше, ніж родовища, які раніше досліджував Curiosity на дні кратера. Старі камені вказували на водне середовище з водою настільки чистою, що її ймовірно можна було пити, сказали члени місії.

Нові дослідження показують, що «масові збагачення» сульфатом кальцію поширюються приблизно через 150 метрів від області Murray, в той час як крихти з високою концентрацією сульфату магнію покривають цятками більш тонкий шар.

Ці солі були, ймовірно, відкладені уздовж країв басейну кратера Гейл, де озеро було мілким. За словами дослідників, відкладення можуть простежуватися в декількох дрібних ставках на околицях центрального озера.

Тим не менше, ці солоні ставки, можливо, були придатними для проживання, додали дослідники, зазначивши, що гіперсолоні озера на Землі кишать життям. Дійсно, природа виявлених солей інтригує з астробіологічної точки зору.

«Сірка є основним елементом життя», — сказав провідний автор дослідження Вільям Рапін, планетолог Каліфорнійського технологічного інституту в Пасадені. «І ми показуємо, що у воді був сульфат».

Робота Curiosity може скоро допомогти розгадати цю загадку. Орбітальні апарати на Марсі виявили сульфатні солі вище на горі Шарп. Curiosity пробирається до цих родовищ і повинен дістатися до них у наступному році або через два, якщо все піде за планом, сказав Рапін.

Те, що там знайде марсохід, а також те, що він знайде по шляху туди, повинно допомогти дослідникам зібрати воєдино еволюцію системи озер в кратері Гейл, додав він.

«Ми знаємо, що у нас буде відповідь — можливо, велика відповідь — про те, що буде далі, в тому числі з покладами сульфату, в найближчі роки», — сказав Рапін.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net