Прогрес

На Титані вчені виявили величезну крижану стіну

ТитанВчені університету Арізони (США) за допомогою сучасних методів аналізу змогли ідентифікувати наявність масивного геологічного об’єкта з корінних порід водного льоду на поверхні Титана, найбільшого супутника Сатурна. Раніше вважалося, що під метанової атмосферою Титана знаходиться суцільний шар органічних опадів, що випадають під впливом сонячного світла в ході розпаду молекул метану, передає Planet-today.

Дослідники супутника Сатурна проаналізували дані зонда Cassini, застосувавши інфрачервоний спектрометр. Прилад дозволив астрономам подолати щільну непрозору атмосферну серпанок, що приховує поверхню планетоїда. В результаті вчені виявили в районі екватора крижане освіту довжиною понад 6 тисяч кілометрів, яке представляло собою своєрідну суцільну «стіну», що займає близько 40% загальної окружності Титана.

На думку вчених, крижана «стіна» сформувалася в давнину, в умовах вулканічної активності і, відповідно, інших параметрів клімату на супутнику. Спостереження також показали, що лід поступово розмивається під потоками метанових дощів, і під ним можуть відкритися обложені шари органічних матеріалів.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net