Соціум

Нацбанк Чехії випустив банкноту в €0

Гроші присвятили популярному поп-співаку.

Чеський центробанк випустив ювілейну банкноту номіналом €0. У країні вирішили відзначити 80-річчя свого популярного виконавця Карела Готта. Купюра відразу ж викликала ажіотаж як серед колекціонерів, так і простих громадян, інформує Ukr.Media.

Отримати її можна було тільки в спеціальному банкоматі, розташованому в книжковому магазині музичної компанії Supraphon в центрі Праги. Сотні людей, попри жахливу погоду, — як чехів, так і іноземців — шикувалися в чергу за день до появи купюри, принісши з собою спальні мішки. Вкладалися спати прямо на тротуарі.

Пам’ятну банкноту можна було купити за 50 крон (близько €2), а зарезервувати її заздалегідь було неможливо. Одній людині видавали на руки не більше двох примірників. Всього випустили 5 тис. примірників, які розпродали протягом кількох годин. У соціальних мережах вже з’явилися оголошення перекупників з пропозицією продати пам’ятні гроші за ціною 5 тис. крон і вище.

Цікаво, що купюру в €0 ще у 2015 році розробив француз Рішар Фей, після чого її схвалив ЄЦБ. Для кожної країни вона різна. Наприклад, свого часу французи випустили її з зображенням Ейфелевої вежі, Британці — Біг Беном (зараз Елізабет тауер).

Тепер її випустили і чехи. На ній красується Готт, який вважається одним з найвідоміших музикантів тоді ще Чехословаччини. За своє життя він випустив близько 100 альбомів в різних жанрах. За свої досягнення він був нагороджений премією «Золотий соловей» 41 раз.