Аналітика

Нацбанк перерахував до держбюджету понад норму

Центробанк за півроку перерахував до бюджету країни майже 65 мільярдів гривень — більш ніж на 17 млрд більше за плановий розпис.

Національний банк за півроку перерахував до держбюджету України 64,9 млрд грн за планових відрахувань 47,6 млрд. Про це повідомляє прес-служба НБУ у звіті за перше півріччя.

Ці дані оприлюднені вперше. До цього часу Нацбанк публікував тільки річну консолідовану фінансову звітність та квартальний звіт про фінансовий стан.

Згідно зі звітом, за перше півріччя валюта балансу НБУ зменшилася на 5% і становить 993,6 млрд грн. Регулятор пов’язує це зменшення з погашенням зобов’язань за кредитами, отриманими від Міжнародного валютного фонду.

У частині зобов’язань центробанку в першому півріччі значно зросли залишки коштів банків (на 41%), державних й інших установ (на 75%). Зате сума депозитних сертифікатів скоротилася на 27%.

Сума консолідованого прибутку НБУ за шість місяців склала майже 6,4 млрд грн, якщо порівняти зі збитком у 1,13 млрд грн, який був отриманий за аналогічний період 2018 року. Зміцнення гривні у 2019 році також спричинило помітний негативний вплив на прибуток.

Основними статтями, які на сьогодні формують суму прибутку Нацбанку, є процентні доходи і результати переоцінки цінних паперів, які обліковуються за справедливою вартістю.

Раніше в НБУ повідомили, що з початку року скасували або пом’якшили понад 30 валютних обмежень.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net