Економіка

Нацбанк пояснив рекордний прибуток банків

У першому півріччі 2019 року чистий прибуток банківського сектора склав 31 млрд гривень. Це в 3,8 разу вище показника за аналогічний період минулого року і більше, ніж прибуток за весь 2018 рік.
Про це йдеться в огляді банківського сектора Національного банку України за серпень 2019 року.

Зазначається, що майже 60% прибутку сектора сформував ПриватБанк. З 76 платоспроможних прибутковими були 66 банків. Їхній прибуток склав 31,9 млрд гривень.

Операційні доходи банків зросли на 41,7% г / г, а операційні витрати — на 10,7% р/р. Таким чином, операційний прибуток до формування резервів збільшився на 89,1% р/р.

«Динаміку операційних доходів визначило стійке зростання чистого процентного (+ 20,2% р/р) і чистого комісійного (+ 17,4% р/р) доходів завдяки стрімкому розвитку споживчого кредитування і безготівкових операцій з населенням», — йдеться в огляді.

У НБУ вважають, що розпочатий цикл зниження ставок буде позитивно впливати на прибутковість банків, оскільки вартість фондування знизиться, а високий попит у роздрібному сегменті підтримає високі ставки за споживчими кредитами. Темпи зростання депозитів хоча і скоротяться, але залишаться достатніми для підтримки кредитування, перш за все роздрібного.

«НБУ підтверджує свої попередні очікування зростання чистого гривневого роздрібного кредитного портфеля на рівні понад 30% р/р», — зазначено в документі.

Нагадаємо, за півроку ПриватБанк отримав 18,3 млрд гривень прибутку, що є рекордом за всю історію банку.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net