Економіка

Національний банк Польщі завершив вивезення з Британії 100 тонн золота

Злитки протягом місяця доставляли до Польщі літаками, які приземлялися в аеропортах Варшави і Познані. Всього було здійснено вісім рейсів.

Національний банк Польщі завершив масштабну операцію з вивезення з Великобританії 100 тонн золота, які були відправлені туди в 1939 році, після початку Другої Світової війни. Операція тривала таємно, повідомило напередодні видання RMF24.

Зазначається, що в перевезенні були задіяні кілька тисяч осіб, здебільшого з банківських служб безпеки. Злитки протягом листопада доставляли в країну літаками, які приземлялися в аеропортах Варшави і Познані. Всього було здійснено вісім рейсів.

Потім золото розвозили на синіх вантажівках під охороною десятків військових у сховища по всій Польщі. Загальна вартість вантажу становить приблизно 4,2 млрд євро. Деяку частину Центральний банк Англії залишив собі для поточних розрахунків.

Польське золото потрапило в Англію через Україну, Румунію, Туреччину, Сирію, Ліван і Францію. Там воно зберігалося майже 80 років.

Станом на липень 2019 року золотий запас Польщі становить 228,6 тонн. Це 11 місце в Європі і 22 серед всіх країн у світі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net