Економіка

«Нафтогаз» на зустрічі із Зеленським знизив ціну на газ для населення

Голова газового бізнесу НАК «Нафтогаз України» Андрій Фаворов під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським з питань цін на газ підписав розпорядження про зниження ціни на природний газ для населення в липні на 10,4%, повідомляється на сайті глави держави.

Згідно з ним, Фаворов пояснив таке рішення зростанням пропозиції російського та американського скрапленого палива на європейському ринку, що сприяє зниженню оптових цін.

За словами представника президента в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса, сумарне зменшення ціни газу за травень-липень становитиме близько 21%.

Водночас нову ціну газу на липень у повідомленні зазначено.

Як повідомлялося, 14 червня НАК «Нафтогаз України» повідомив, що розрахував на червень нову ціну на природний газ, що відпускається для населення, встановивши її на рівні 5 тис. 553,89 грн за 1 тис. куб м (без урахування ПДВ, вартості доставки та націнки постачальника).

Ціну вперше було розраховано відповідно до постанови уряду №485 від 5 червня 2019 року, згідно з якою НАК має визначати її як найменший із чотирьох показників: ціна для комерційних споживачів за минулий місяць; середня митна вартість імпортного газу за попередній місяць; середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі (УЕБ); 8,550 тис. грн за 1 тис. куб. м (вартість газу за ПСО, визначена постановою №867 від 19 жовтня 2018 року на рівні).

Джерело: Інтерфакс-Україна