Економіка

Найбагатша людина Індії купив британську мережу магазинів іграшок Hamleys

HamleysНайбагатша людина Індії Мукеш Амбані, стан якого оцінюється в $44,5 млрд, придбав британську мережу магазинів іграшок Hamleys. Як повідомила газета Financial Times, вартість операції оцінюється в £68 млн ($88,5 млн), передає ТАСС.

Hamleys, заснований в 1760 році в Лондоні підприємцем з Корнуолла Вільямом Хемлі, позиціонує себе як найстаріший у світі магазин іграшок. Головний магазин мережі, що відкрився в 1881 році на Ріджент-стріт-однієї з головних торгових вулиць британської столиці, — займає сім поверхів і є міською пам’яткою.

На даний момент мережа Hamleys налічує більше півтори сотні магазинів в 18 країнах, в тому числі в Росії. 30 з них перебувають у власності компанії, а решта працюють на умовах франшизи. Належить коморі холдинг Reliance серед іншого управляє без малого сотнею магазинів, що торгують в Індії під брендом Hamleys. У Reliance мають намір розширювати присутність впізнаваної торгової марки на світовому ринку роздрібної торгівлі.

З 2003 року мережа Hamleys переходила з рук в руки чотири рази. У 2015 році її придбала за £100 млн ($130 млн за поточним курсом) китайська компанія C Banner, для якої дана інвестиція виявилася невдалою. Незважаючи на те, що продажі Hamleys ростуть, у 2017 році мережа відзвітувала про збитки в розмірі £8,6 млн ($11,2 млн), пояснивши втрати посиленням конкуренції в британському секторі роздрібної торгівлі, зростанням витрат і невигідним курсом валют. На початку року C Banner списала пов’язані з придбанням Hamleys збитки на $49 млн.