Прогрес

Найбільше дослідження коралів підказує рішення для збереження рифів

Група дослідників на чолі з вченими з WCS (Товариства охорони дикої природи) проаналізувала більше 2500 рифових систем в 44 країнах Індійського і Тихого океанів. Робота дозволила сформулювати три стратегії для порятунку коралових рифів, яким загрожують зміна клімату і людська діяльність, повідомляється на сайті WCS. Стратегії викладені в журналі Nature Ecology and Evolution.

За останні 20-30 років стан коралів помітно погіршився — через збільшення викидів вуглецю, надмірного вилову риби, забруднення навколишнього середовища. Зокрема, Індо-Тихоокеанський регіон, гаряча точка біорізноманіття коралових рифів, був спустошений серіями сильного теплового стресу і масовим знебарвленням коралів в 1983, 1998, 2005, 2010 роках. Не так давно — в 2014-2017 рр. — пройшло подія Ель-Ніньо (в перекладі з іспанської — «хлопчик, малюк»). Так називається погодна аномалія, пов’язана з коливанням температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану. У 2014-2017 рр. вона привела до найбільшому в світі знебарвлення коралів. Знебарвлення називається руйнування корала: під впливом кліматичних змін водорості, які живуть в симбіозі з коралами, починають виділяти токсичні речовини, які, в свою чергу, «оголюють» каркас корала, вбивають його. Чим це загрожує? Коралові рифи — джерело біорізноманіття великого числа морських мікроорганізмів. Так, в’янення коралів призводить до зникнення видів морських тварин, від яких залежить людина.

Проте, надія на порятунок рифів ще є. Автори роботи виявили майже 450 рифів в 22 країнах Індо-Тихоокеанського регіону, які змогли пережити сильний тепловий стрес під час події Ель-Ніньо 2014-2017 рр. Коралові рифи збереглися в «холодних місцях» — і на ці рифи вченим потрібно звернути увагу в першу чергу.

«Гарна новина полягає в тому, що функціонують коралові рифи все ще існують, і наше дослідження показує, що ще не пізно їх врятувати, — сказала доктор Емілі Дарлінг (Emily Darling), провідний автор дослідження і керівник глобальної програми моніторингу коралових рифів WCS. — Збереження коралових рифів в майбутньому означає захист останніх функціонують рифів у світі і відновлення рифів, на які вплинула зміна клімату».

Для збереження і захисту рифів автори роботи сформулювали три стратегічних варіанти. Перший — захист тих самих 450 рифів, які знаходяться в «холодних місцях» і змогли уникнути наслідків Ель-Ніньо. Вони складають 17% всіх вивчених коралових рифів і вважаються останніми функціонують кораловими рифами в світі.

Друга стратегія — відновлення. Вона полягає в тому, щоб швидко відновити корали, які були обесцвечени в результати подій 2014-2017 рр. До цієї групи належать 54% рифів з тих, що були вивчені в дослідженні.

Нарешті, третій крок — перетворення тих коралових спільнот, які давно не функціонують і не зможуть відновитися в своєму звичному середовищі проживання. Йдеться в першу чергу про тих коралах, чий будинок знаходиться в прибережних рифах. У цю категорію потрапили 28% вивчених рифів.

Джерело: newsroom.wcs.org