Прогрес

NASA опублікувало знімок незвичайної пустелі в Україні

В Європі майже ніде немає такої кількості піску.

Супутник NASA Landsat 8 сфотографував Олешківські піски — піщаний масив, який розташований в 30 км від Херсону (Україна), інформує Ukr.Media.

З космосу Олешківські піски (в народі їх називають пустелею) виглядають як яйце пісочного кольору. У найширшому місці дюни піщаного масиву (площа — 1620 квадратних км) простягаються на п’ять кілометрів, їх висота сягає 5 метрів. В Європі майже ніде немає такої кількості піску, як на Україні.

На знімку добре видно межу між піском і зеленню дерев, які оточують масив. З 20-го століття пустелю оточував густий сосновий ліс. Були спеціально посаджені дерева, щоб стримувати подальше опустелювання. Але супутникові знімки останніх 30 років показують, що пісок поступово поширюється, особливо на північно-східних і південно-західних схилах пустелі.

На піску, який влітку нагрівається до 75 градусів за Цельсієм, ростуть лише рідкісні рослини.

Є кілька теорій про виникнення цього піщаного масиву на півдні України.

Перша: дюни — це залишки колишнього русла Дніпра.

Друга, якої дотримуються багато дослідників, пояснює виникнення пустелі господарською діяльністю людини. В 18-19 століттях сюди почали завозити овець — більше мільйона голів. Вони знищили рослинний покрив; корені, які скріплювали піщаний ґрунт, загинули. Те, що залишилося, було чистим піском, на якому рослинам важко закріпитися.

По всій імовірності, друга теорія найбільш правдоподібна, тим більше що до 1800 року в історичних документах регіону не міститься згадок про пустелі. До того ж це не перший випадок, коли тварини докорінно змінюють ландшафт. Приклад тому — Люнебурзька пустка на північному заході Німеччини.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net