Аналітика

Насадження диктатури в Туреччині може призвести до бунту кемалістів проти Ердогана – експерт

ТурцияПовторні вибори в Стамбулі можуть стати каталізатором для бунту проти чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Таку думку декан факультету сходознавства Єреванського державного університету, тюрколог Рубен Мелконян висловив в інтерв’ю Sputnik Вірменія.

Центрвиборчком Туреччини прийняв рішення скасувати підсумки виборів мера Стамбула, на яких з відривом у 0,25% голосів переміг кандидат від опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) Туреччини Екрем Имамоглу. Кандидат від правлячої Партії справедливості і розвитку (яка оскаржила підсумки виборів), соратник Ердогана-Біналі Йилдирим-поступився своєму супернику всього 13 729 голосів. Повторні вибори призначені на 23 червня.

«У Туреччині ми постійно бачимо різні прояви встановлення диктатури. Архітектор цієї диктатури – президент Реджеп Тайіп Ердоган. На цьому шляху він руйнує демократичні інститути, наприклад, інститут виборів. Це вже не перший випадок: у 2015 році партія Ердогана не змогла забезпечити абсолютну більшість, він порушив пункти Конституції і домігся нових виборів», — сказав Мелконян.

З точки зору експерта, зараз Ердоган використовує ті ж механізми. Основна мета в даному випадку – Стамбул, де правляча партія програла. Утримання влади в цьому місті має принципове значення для президента Туреччини.

У відповідь опозиція, за словами Мелконяна, приймає контрзаходи. Одна з них – вимога скасувати підсумки попередніх виборів, привід для цього той же, що і у випадку зі Стамбулом.

«Я не думаю, що вимога опозиції буде задоволено, але тим самим вони фіксують, що політика в країні вийшла за рамки логіки», — сказав Мелконян.

Поки незрозуміло, до чого призведуть кроки опозиції, так як Ердоган неухильно веде свою політичну лінію. На думку тюрколога, опоненти президента поки не можуть скласти йому серйозну конкуренцію: вони поступаються і з досвіду, і з ресурсів.

При цьому історія Туреччини показує, що політика влади не раз приводила до народних бунтів, хоча вони жорстко придушувалися. У недавній історії, наприклад, було вже два кривавих неділі».

«Не виключено, що будуть прояви бунту. Але широкі маси будуть об’єднуватися не навколо конкретного опозиційного діяча, а в ім’я порятунку світської, кемалістської Туреччини», — вважає Мелконян.

Справа в тому, що зараз відбувається трансформація, Ердоган насаджує певні ісламські цінності. Не виключено, що прихильники світської Туреччини можуть об’єднатися і вийти на вулиці.

Але і до цього Ердоган теж готовий. Події минулих років свідчать про те, що він не зупиниться перед жертвами для встановлення диктатури. Разом з тим, підсумки виборів не можна вважати вирішеними, додав Мелконян.

Тюрколог вважає, що вибори в Стамбулі надають опозиції шанс зруйнувати эрдогановскую Туреччину. Перемога в цьому найважливішому місті може мати ефект доміно і привести до зміни ситуації в країні.