Аналітика

National Interest: Трамп дає задній хід на Близькому Сході

З’явилися три обставини, які свідчать про зміну політики адміністрації президента США Дональда Трампа на Близькому Сході, передає The National Interest.

Припущення про те, що адміністрація Трампа може втягнути США в нову війну в регіоні, в даний час здається недалекоглядним. Трамп вирішив «пригальмувати». Підхід США у відносин Ірану мало не довів країну до військового зіткнення в Перській затоці, проте тепер у Вашингтона з’явилися сумніви.

Перша обставина пов’язана з розбіжностями між президентом США і його радником з нацбезпеки Джоном Болтоном, який спеціалізується на Росії та Близькому Сході. Саме він є «головним Палієм війни» в Євразії. За словами трьох знайомих з ситуацією джерел, Болтон може в кращому випадку опинитися на лавці запасних, а в гіршому — потрапити в число аутсайдерів.

Друга обставина полягає в позиції американського держсекретаря Майка Помпео, який публічно відмовився від своїх слів про те, що Вашингтон почне переговори тільки у разі виконання Тегераном попередніх умов. Тепер американська сторона готова взаємодіяти з Іраном без попередніх умов. Ці слова контрастують з тими, які дипломат робив кілька місяців тому, говорячи про» терористичну природу » іранських військових діячів.

Третя обставина полягає в тому, що Трамп несподівано підтримав Помпео і виступив проти свого власного зятя і старшого радника Джареда Кушнера, що відповідає за розробку мирного плану врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту. Держсекретар заявив, що США можуть відмовитися від його плану, так як кількість недоліків перевищує гідності.

Головне питання полягає в тому, чи є нова риторика Трампа, його держсекретаря і прихильників щодо Ірану лише тимчасовим явищем?