Men's & Women's

Навіщо деякі водії опускають водійське крісло як можна нижче

«Сидять п’ятою точкою на асфальті».

Серед автомобілістів вистачає як прихильників максимально високої посадки за кермом, так і любителів управляти машиною, ледве визираючи з-за краю капота, інформує Ukr.Media.

Практично кожен водій з часом виробляє власну, відповідну виключно для нього, посадку за кермом. І багато хто, не дивлячись на всі об’єктивні переваги максимально високого становища на шоферському місці, вибирають протилежне — «задом на асфальті», так сказати. Чому ж?

По-перше, частина з них впевнені, що висока посадка дуже погано впливає на хребет. Оскільки в процесі їзди тіло нібито водія потихеньку зісковзує вниз, провокуючи всілякі викривлення, защемлення нервів і інші неприємності. Наслідком цього стають підвищена втома водія, болі в спині та інше.

Тому, щоб не втомлюватися за кермом, особливо в далекій дорозі, слід намагатися прийняти там напів-лежаче положення. Та ну і що, що при цьому страждає можливість контролю за кутами капота: треба вміти відчувати габарити свого авто, — вважають апологети такого стилю посадки.

Наступний аргумент, любителів низької посадки — пілоти гоночних болідів сидять за кермом низько, керуючи машиною практично в лежачому положенні. На цій підставі робиться висновок, що і для повсякденної їзди така посадка — ідеальна з точки зору ергономіки.

Хоча насправді лежача поза водія швидкісної машини — не більше, ніж наслідок боротьби конструкторів за обтічність, прагнення зробити її як можна нижче. На звичайному авто практично прямими руками кермо як слід не покрутиш в критичній ситуації. Тут вам не болід, для повороту на якому достатньо лише качнути штурвалом в потрібну сторону.

Ще один «цікавий» аргумент на користь «приниженого» положення тіла драйвера за кермом — безпека. Деякі, наприклад, стверджують, що чим вище сидіння водія, тим сильніше салонне дзеркало перекриває йому огляд вправо. Через що можна, приміром, не побачити пішохода, який переходив дорогу або машину — «перешкоду справа».

А дехто навіть вважають, що у разі лобового ДТП лежаче положення водія може врятувати його грудну клітку від зустрічі з рульовим колесом. Це твердження частково справедливо лише для зовсім вже немолодих авто, де відсутня водійська подушка безпеки та погано працює натягувач ременя безпеки. Для водіїв сучасних машин виразних резонів керувати авто, розташовуючись як можна нижче практично не існує.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net