Економіка

Названа частка України в торгівлі з Євросоюзом

Минулоріч Україна була 23-м найбільшим партнером ЄС щодо імпорту (1% від загального обсягу імпорту поза ЄС) і 20-м за величиною експорту в ЄС (1% від загального обсягу експорту поза ЄС). Про це свідчать дані Eurostat.

Так, у період з 2008 по 2018 рік у ЄС був позитивний торговий баланс з Україною. Цей профіцит був найвищим у 2013 році, коли він досяг 10 млрд. Євро, а найнижчим у 2015 році, скоротившись до 1 млрд. євро.

У минулому році профіцит склав 4 мільярди євро.

В експорті ЄС в Україну переважали «машини і транспортні засоби», «інші промислові товари» та «хімікати», які разом складали 78% європейського експорту в Україну.

В імпорті ЄС з України переважали «інші промислові товари», «сировина» та «продукти харчування і напої», куди припадає 79% експорту ЄС в Україні.

Ліки були найбільш експортованим продуктом ЄС в Україну, тоді як найбільш імпортованим продуктом з України була кукурудза.

Італія була найбільшим імпортером товарів з України в ЄС (3 млрд. євро). Найбільшим експортером в Україну в 2018 році була Німеччина (5 млрд євро).

Відзначимо, в січні — травні 2019 року український аграрний експорт в країни ЄС зріс на 30,8%, порівняно з аналогічним періодом 2018 року — до $2,97 млрд.

Як відомо, за підсумками 2018 року Україна увійшла до трійки головних агропостачальників ЄС. Аграрії поставили продукцію майже на 6 млрд євро. Річне зростання склало 9%. Україна випередила Китай і поступилася лише США і Бразилії.