Прогрес

Названа причина «кисневої катастрофи» 50 млн років тому

глобальное потеплениеДослідники з Прінстонського університету в Сполучених Штатів задалися ідеєю з’ясувати, що стало причиною зміни клімату ще 50 мільйонів років тому. Тоді, завдяки деяким подіям, планета знайшла нові якості, що дозволили їй розвиватися в тому ключі, який ми можемо спостерігати сьогодні, пише Planet Today.

Для того, щоб зрозуміти, які зміни відбулися, вчені проаналізували форамініфери (маленькі морські раковини), які залишили на собі відбитки багатьох епох. Однак дослідників цікавили події, що відбулися 70 — 30 мільйонів років тому. Найбільший інтерес для вчених грало вміст азоту.

В кінцевому підсумку, американські дослідники прийшли до висновку, що винуватцем різкої зміни життя на Землі став індійський субконтинент, який врізався в Азію. Це призвело не тільки до зміни рельєфів ландшафту, але також клімату.

Саме завдяки злиттю тектонічних плит, рівень кисню на планеті значно виріс. Цей процес привів до нового кроку у розвитку планети, який і привів Землю до її нинішнього стану.

Однак, як вважають вчені, дуже скоро ми зможемо зіткнутися зі зворотним ефектом. Через глобальне потепління, рівень кисню починає знижуватися. А це, в свою чергу, призведе до масових вимирань тих чи інших живих організмів.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net