Соціум

Названі кращі зимові фестивалі Європи

Основні задоволення — кидатися апельсинами або милуватися на них, гуляти з чортами і палити кораблі вікінгів.

У подорожі буде вдвічі більше сенсу, якщо їхати не просто у красиве місце, але і на цікаву подію. Ось кілька яскравих зимових фестивалів Європи. Вони надихнуть на відпустку або стануть приємним доповненням до неї, інформує Ukr.Media.

Битва апельсинами в Італії

Чарівне італійське містечко Іврея в області П’ємонт навряд чи коли-небудь помітили б туристи, якби не Carnevale di Ivrea — найбільший продовольчий фестиваль Італії. На кілька днів окремі частини міста перетворюються у місця битв, де головна зброя — апельсини. Дев’ять команд закидають ними вози з людьми у захисній амуніції, які уособлюють стражників герцога.

В основі фестивалю лежить легенда про доньку мельника Віолетту. Герцог силою відвіз дівчину для власних утіх, але Віолетта не бажала підкорятися, а зуміла відрізати йому голову і вийшла з нею на балкон. Її схопили стражники, але все місто встало на захист Віолетти і зруйнувало замок герцога. Так що битва апельсинами символізує ні багато, ні мало боротьбу з тиранією.

У фестивалі можна взяти участь в якості бійця — стане у нагоді міцне взуття та одяг, які не шкода викинути; або глядача — вони знаходяться за парканами з сіткою, а тому можуть безпечно спостерігати за веселощами. Спеціально до свята в Іврею з Сицилії привозять близько 500 тисяч фунтів апельсинів.

Carnevale di Ivrea проходить в лютому, в наступному році воно випадає на 23-26 лютого.

Фестиваль світла в Амстердамі

На час амстердамського фестивалю світла у місто приїжджають художники зі світла зі всього світу. Сотні дизайнерів і архітекторів представляють свої роботи в центрі міста. Побачити їх може кожен, а оцінює спеціально відібрана комісія. Щоб оцінити всю красу ілюмінації, по місту краще ходити пішки, хоча є маршрути і для тих, хто віддає перевагу велосипедним або водним прогулянкам.

Фестиваль світла в Амстердамі триває більше місяця — з 28 листопада по 19 січня.

Парад чортів у Зальцбурзі

Тим, кому Хелловіна в році мало, варто побувати на початку грудня в Зальцбурзі. В цей час тут проходить свято, яке є антиподом Різдва. Воно присвячене Крампусу — злому супутнику Санта-Клауса з альпійської міфології. Тоді як Санта роздає подарунки чемним дітлахам, Крампус карає нечемних малюків — викидає в море, підвішує на дерева, з’їдає в якості різдвяної вечері: загалом, різні версії розправи.

Під час параду Крампуса 6 грудня, городяни вбираються у страшні костюми — маски з рогами, волохаті шкури, коров’ячі дзвіночки. Вони натовпами бродять вулицями, озброївшись березовими прутами і палаючими смолоскипами, і лякають один одного та перехожих. Настрій жахливий, але все ж різдвяний.

Фестиваль вікінгів в Шотландії

Свято Up-Helly Aa, який щорічно проходить в Шетландських островах у Шотландії, виросло зі старої йольскої різдвяної традиції. У 19 столітті молоді люди, напившись міцних напоїв, тягали по місту на санях бочки з палаючою смолою і влаштовували різні витівки, надихнувшись розвагами стародавніх вікінгів.

Міська влада, яка була стурбована громадською безпекою, вирішила перетворити небезпечну молодіжну забаву в організоване дійство, і в 1881 році відбулося перша смолоскипна хода Up-Helly Aa.

Зараз Up-Helly Aa — улюблена подія Шетландських островів, яка відзначається у всіх населених пунктах. У програмі все та ж смолоскипна хода, в кінці якої факели кидають у копію корабля вікінгів. Учасники процесії вбираються в історичні костюми і співають традиційні пісні. Після спалення корабля всі вирушають на вечірку.

Свято проходить в останній вівторок січня, у 2020 році він випадає на 28 число.

Фестиваль лимонів у Франції

В кінці зими у Франції можна не тільки випити вина, але і зарядитися вітамінним настроєм. Чарівне містечко Ментон чекає туристів на щорічному фестивалі лимонів.

Кидатися цитрусами або переодягатися цього разу ніхто не буде — з апельсинів і лимонів тут роблять величезні скульптури. Тема фестивалю змінюється кожен рік, але там обов’язково присутні цитрусові інсталяції і карнавал з танцями — те, що потрібно після сірої зими. Участь у святі обійдеться в 10-25 євро.

У 2020 році фестиваль лимонів пройде з 15 лютого по 3 березня.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net