Men's & Women's

Названі продукти, які впливають на жіноче самопочуття під час критичних днів

Є продукти, яких жінкам варто уникати у цей період, а деякі обов’язково треба вживати.

У той час, як деякі жінки практично не помічають настання критичних днів, інші щосили намагаються встати з ліжка через біль у животі, головний біль, відчуття нудоти або навіть судоми. Проте щоб послабити деякі з найбільш хворобливих симптомів, можна дотримуватися певної дієти, оскільки деякі продукти, здатні не лише допомогти зменшити спазми, але і покращити загальний стан, інформує Ukr.Media.

Броколі та зелені листові овочі

Під час менструації часто відбувається зниження рівня гемоглобіну, особливо якщо спостерігається рясна кровотеча. Як наслідок, це може призвести до втоми та запаморочення. Проте зелені листові овочі, такі як капуста, шпинат і броколі, підвищують рівень заліза.

Крім заліза броколі багата на клітковину, магній і калій, які зменшують здуття живота, покращують травлення і розслаблюють м’язи. Ви можете варити, смажити на грилі або запікати у духовці, а також використовувати її для приготування зеленого смузі. Броколі допоможе компенсувати частину заліза, яке ви втрачаєте під час менструації.

Банани

Такі фрукти сповнені калієм, магнієм і клітковиною. Ці речовини допомагають боротися з діареєю і знижують постійне бажання перекусити. Якщо ви страждаєте на розлад шлунку або діарею, банани позбавлять вас від усіх цих проблем.

Гіркий шоколад

Гіркий шоколад багатий на такі мінерали, як залізо і магній. 100-грамова плитка шоколаду із вмістом какао 70-85 % містить приблизно 67 % рекомендованої добової норми заліза і 58 % магнію. Тому настання критичних днів — ідеальний час побалувати себе здоровим органічним темним шоколадом.

Червона риба

Ця риба містить багато заліза, білка та омега-3 жирних кислот. Червона риба (наприклад, лосось) є незамінним інгредієнтом дієти «червоних днів календаря», оскільки саме омега-3 зменшує інтенсивність болю.

Крім того, що лосось є одним із найбільш корисних продуктів у цілому, жирні кислоти омега-3, які містяться у цій рибі, відомі своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями, які можуть допомогти розслабити матку, полегшуючи спазми. Крім того, лосось багатий на високоякісний білок, вітаміни групи B, які сприяють отриманню більшої кількості енергії від їжі, яку ми їмо.

Імбир

Імбир має протизапальну властивість, яка може заспокоїти ниючий біль. Він також зменшує нудоту. Однак не рекомендується вживати забагато імбиру: вживання понад 4 г за один день викличе печію та біль у животі.

Цитрусові

Вітамін D і кальцій, що містяться в апельсинах, допомагають зменшити спазми та біль. Апельсини також багаті на клітковину, яка, безсумнівно, розв’яже деякі проблеми із травленням. Вони також багаті на природний цукор і є відмінною альтернативою магазинним закускам і цукеркам.

Усі цитрусові, враховуючи ті ж апельсини, лимони, ківі, грейпфрути та лайми, допомагають полегшити коливання настрою і здуття живота. Крім того, ці фрукти містять багато води, що допомагає поживним речовинам швидко вбиратися у кровотік.

Так, наприклад, склянка води з лимоном або коктейль із цитрусами швидко послабить симптоми та допоможе жінці почуватися свіжою і енергійною. Однак не слід приймати його у великій кількості та натщесерце, оскільки це може викликати подразнення шлунку.

Продукти, яких слід уникати під час критичних днів

Під час критичних днів у жінок змінюється гормональний фон, тому потрібні продукти, багаті на корисні речовини: вітаміни, білок і клітковину. Нижче розглянемо продукти, яких бажано уникати через високий вміст цукру, солі та інших зовсім непотрібних речовин.

Молоко

Молочні продукти містять лактозу, особливий вид цукру, який деяким людям важко перетравлювати. Крім того, лактоза може викликати здуття живота, біль у животі та нудоту, — усе це лише посилить неприємні відчуття.

Солодощі та солоні закуски

Продукти з високим вмістом солі та цукру сприяють затримці води, що може призвести до здуття живота. Щоб зменшити здуття живота, намагайтеся не солити їжу.

Натомість бажано з’їсти фрукти, оскільки абсолютно усі снеки не лише не містять корисних поживних речовин, але також сприяють здуттю живота, і, як результат, у ви почуваєтесь гірше, ніж раніше.

Напої з кофеїном

Кофеїн затримує воду в організмі, викликаючи здуття живота. Він також може викликати головний біль. Крім того, скорочення кількості випитої кави здатне знизити ризик виникнення діареї під час менструації.

Гостра їжа

Якщо ваш шлунок насилу переносить гостру їжу або ви не звикли їсти її, краще за все уникати її під час критичних днів, оскільки гостра їжа може призвести до здуття живота і газоутворення.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net