Здоров’я

Названо нову небезпеку низьких доз алкоголю

Навіть невеликі порції алкоголю як у навіть 0,5 літра пива або великого келиха вина негативно впливають на почуття волі у людини.

В Університеті Сассекса в Великій Британії нейробіологи знайшли нову небезпеку невеликих доз алкоголю. Про це повідомляє MedicalXpress.

Виявилося, що алкоголю, який міститься в 0,5 літра пива або великому келиху вина досить, щоб порушити почуття волі у здорових людей. Вченим вдалося дізнатися про це в ході експерименту.

Добровольці випивали стільки алкогольних напоїв, щоб вміст алкоголю в крові не перевищував межу, допустиму для водіння. Вчені вивчили вплив таких доз алкоголю на вольову дію і подальший фізичний стимул.

Наприклад, якщо людина поворушила рукою, а потім побачила спалах світла, то мозок сприймає дію, як здійснену трохи пізніше, ніж насправді, а стимул — як такий, що стався трохи раніше. Вважається, що цей феномен пов’язаний з почуттям волі.

Низькі дози алкоголю призводять до того, що людина сильніше пов’язує вольову дію і стимул, ніж зазвичай. Це може змусити людину відчувати, що вона контролює ситуацію, коли насправді це не так.