Прогрес

Неандертальці вимерли, бо не любили спілкуватися з родичами

Вченими проведено аналіз ДНК неандертальців населяли Європу і Азію, який виявив, що наші далекі предки воліли по-максимуму осілий спосіб життя. За даними дослідження вчені припустили, що стародавні люди практично не змінювали місце проживання і у зв’язку з цим вкрай рідко зустрічалися з рідними. Малонаселені популяції розташовані в різних місцях, практично не мали шансу на виживання, передає Planet-today.

Історичні дані припускають, що розділившись ще 650 000 років тому на дві гілки, предки неандертальців і сучасної людини, оселилися на Африканському континенті і в європейській і азіатській частинах Землі. До речі, геном сучасної людини містить 2-3% генів давніх неандертальців.

Фахівців зацікавив факт перетинання між собою неандертальців з різних поселень. Аналіз ДНК показав, що таких «зустрічей» практично не було. Якби неандертальці вступали в зв’язок не з близькими родичами, а з людьми з чужих популяцій, можливо це б продовжило їх існування на землі.

Дане відкриття спростувало раніше існуючу версію вчених про численні переселення популяцій, що відбуваються між ними контактів та інших подій, які могли відбуватися через переселень.