Світ

Нинішні викиди вуглецю загрожують стримуванню глобального потепління

Викиди вуглецю від існуючих і планованих енергетичних установок і проектів на викопному паливі перевищать кількість, необхідну для стримування глобального потепління, повідомили вчені в дослідженні, передає Reuters.

У 2015 році майже 200 країн погодилися радикально відмовитися від використання викопного палива з метою обмежити зростання середніх глобальних температур нижче 2 градусів Цельсія, при цьому «докладаючи зусиль» для забезпечення більш безпечного порогу 1,5 °C.

Але економічний розвиток та індустріалізація в усьому світі призвели до розширення інфраструктури викопного палива, такого як електростанції та трубопроводи. Світ в даний час знаходиться на шляху до температури 3C.

У статті, опублікованій в журналі Nature, використовувалися дані існуючої і проектованої енергетичної інфраструктури викопного палива на кінець 2018 року для оцінки майбутніх викидів діоксиду вуглецю (CO2).

Автори виявили, що майбутні викиди від цієї інфраструктури, такої як електростанції і трубопроводи, більше, ніж кількість, яка може бути викинуто за межі 1,5 C.

Термін служби інфраструктури повинен бути скорочений, наприклад, до 25 років, а коефіцієнти ємності — до менш 30%.

Без таких змін цілі глобального пакту про клімат, Паризької угоди, поставлені під загрозу, йдеться в дослідженні.