Men's & Women's

Носити високі підбори — небезпечно для здоров’я — Супрун

Тривале носіння взуття на високих підборах може завдати шкоди здоров’ю ніг і спини.

Про це попередила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на сторінці в Facebook, інформує Ukr.Media.

«Ви можете носити підбори, якщо вам комфортно фізично і психологічно, а взуття при цьому має хороший супінатор, не тисне, і каблук правильно розміщений посередині п’яти», — зазначила Супрун.

В. о. голови МОЗ уточнила, що постійне носіння туфель на високих підборах може нашкодити здоров’ю ніг і спини, тому порадила чергувати «красиве зручним».

Згідно з дослідженнями, носіння високих підборів пов’язано з ризиком виникнення наростів, мозолів, болю в м’язах або отримання травми. Водночас Супрун зазначила, що в цьому ж дослідженні вчені виявили досить вагомі докази, що високі підбори підвищують впевненість у собі.

«Високі каблуки можуть змінювати механіку ходьби. Якщо носити їх постійно, то це призведе до збільшення жорсткості ахіллесового сухожилля і скорочення литкових м’язів», — пояснила чиновниця.

Вона додала, що це може також вплинути на коліна з-за сильного тиску на колінні суглоби і на спину через навантаження. Також можуть постраждати і стопи. Наприклад, підбори висотою 7,5 см підвищують тиск на передню частину стопи на 76%. З-за цього збільшується ризик виникнення вальгусної деформації стопи.

Щоб зменшити ризики від носіння каблуків Супрун порадила регулярно виконувати вправи для зміцнення м’язів стопи і розтягування литкових м’язів.