Прогрес

Нова розробка вчених допоможе контролювати захворювання легень

Крім того, ця пересувна технологія здатна записувати частоту серцевих скорочень і відправляти інформацію на смартфон.

Міжнародна група вчених з медичного центру Університету Радбуда (Нідерланди) розробила розумну футболку, яка здатна точно відстежувати дихання і може використовуватися для моніторингу захворювань легенів, інформує Ukr.Media.

Пристрій надсилає дані на мобільний додаток і дозволяє контролювати дихання також у здорових людей, поки вони зайняті своїми повсякденними заняттями. Дослідження опубліковане в журналі Medical Xpress.

Розробку назвали Hexoskin: суть в тому, що майка за допомогою вбудованих сенсорів «відчуває», як тканина розтягується, коли грудна клітка людини розширюється і стискається, і використовують ці показники для виміру обсягу вдихуваного і видихуваного повітря. Крім того, девайс записує частоту серцевих скорочень.

«Розумні майки (або сорочки) вже існують, але вони, як правило, використовуються професійними спортсменами. Ми хотіли подивитися, чи здатна ця технологія забезпечити точну і більш практичну альтернативу для вимірювання функції легень», — розповідає Деніз Манне (Denise Mannée), лікар з Університету Радбуда.

Під час дослідження вчені попросили групу 15 здорових добровольців надіти розумні майки та провести свій день як зазвичай, зокрема лежати, сидіти, стояти, підніматися сходами та пилососити.

Водночас добровольці носили обладнання, що традиційно використовується для вимірювання дихання, в тому числі маску для обличчя і громіздкий рюкзак, які аж ніяк не були такими ж комфортними та легкими, як невагомі розумні майки.

Потім фахівці порівняли вимірювання, записані з використанням двох методів для кожної людини. Як виявилося, показники були аналогічні. У положенні лежачи різниця між вимірами дорівнювала в середньому 0,2 відсотка, що становить всього кілька мілілітрів повітря.

«Наші результати важливі, оскільки показують, що пацієнти можуть мати розумну майку кожен день, при цьому точно контролювати роботу своїх легенів», — пояснила Манне.

Тепер вчені планують повторити тести з пацієнтами, які страждають від хронічної обструктивної хвороби легень, до якої сьогодні схильні 64 мільйони людей у світі. Це загальний термін, що позначає сукупність станів, таких як хронічний бронхіт та емфізема, при яких крихітні повітряні мішечки або альвеоли, в легенях руйнуються.

За словами творців розробки, з’явилася надія, що тепер мільйони хворих зможу заощадити час на поїздки в лікарню і контролювати своє дихання самостійно за допомогою такої зручної та легкої речі.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net