Здоров’я

Нові нейрони утворюються навіть у мозку у пацієнтів з хворобою Альцгеймера — дослідження

Нові нейрони утворюються навіть у мозку у людей з хворобою Альцгеймера – хоча і повільніше, ніж у інших людей, як з’ясували дослідники з Іллінойського університету в Чикаго (UIC). Вони виявили молоді нервові клітини в гіпокампі людей у віці до 99 років.

Це дослідження, опубліковане в Cell Stem Cell, може допомогти знайти ефективні підходи до лікування нейродегенеративних захворювань і зберегти когнітивні здібності літніх пацієнтів.

Ще кілька десятків років тому дослідникам вдалося зруйнувати міф про відсутність регенерації клітин мозку: вони довели, що нові нервові клітини все ж створюються. Тепер вчені змогли довести наявність нейрогенезу в мозку пацієнтів з нейродегенеративними порушеннями.

Нейродегенерация негативно впливає на гіпокамп – ділянка навчання і пам’яті, на яку націлені багато досліджень через її здатність до утворення нових нейронів (одна з трьох зон).

У новому дослідженні вчені аналізували тканину гіпокампу після смерті 18 осіб із середнім віком 90,6 років. Вони виявили, що на один мозок припадає приблизно 2000 нервових клітин-попередників і майже 150 000 країн нейронів.

Подальший аналіз показав, що кількість нових клітин у людей з нормальними когнітивними здібностями значно перевищує кількість тих же клітин у пацієнтів з хворобою Альцгеймера і деменцією. Автори також з’ясували, що люди, які отримали більш високі оцінки за показниками когнітивних функцій, мали велику кількість нейронів у гіпокампі.