Аналітика

Нові політичні партії Туреччини кидають виклик Ердогану

Колишній міністр фінансів Туреччини Алі Бабаджан покинув партію Справедливості і розвитку, і дав зрозуміти, що має намір створити нову партію, щоб кинути виклик своєму колишньому босові.

Бабаджан і колишній прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу, який також повідомив, що формує нову партію, безумовно, допускали помилки. Але це не означає, що вони не можуть оскаржити статус-кво, яке передало Ердогану кермо влади турецькою державою, пише Ahval.

Враховуючи, що Партія справедливості та розвитку (ПСР) має багато прихильників серед консервативних виборців, малоймовірно, що партії Бабаджана та Давутоглу націлюються на президента безпосередньо. І Бабаджан, і Давутоглу поступово відмежувалися від Ердогана та його партії і, таким чином, змогли уникнути прямої відповіді на будь-яку гарячу критику з боку президента.

Беручи до уваги економічні проблеми Туреччини, останні результати виборів і все більш проблемну міжнародну репутацію Анкари, всі ознаки вказують на те, що «ердоганізм» збанкрутував.

Тим не менш, президент і його партія, як і раніше, мають сильну підтримку. Таким чином, нові партії повинні кинути виклик і послабити ідеологічний зв’язок між ПСР і її базою підтримки. Політична лояльність в Туреччині являє собою суміш економічної та ідеологічної динаміки. В результаті багато виборців чинять опір відмові від своєї лояльності, незважаючи на погіршення умов, а виборцям, які віддають пріоритет ідеологічним проблемам, потрібні нові партії, близькі до їх політичної ідентичності.

Хоча деякі виборці ПСР переметнулися до світської опозиційної Народної республіканської партії на виборах мера Стамбула в червні, їх число невелике.. У той час як сільські виборці навряд чи підтримають НРП, нові правоцентристські або ліберальні праві партії, створені такими лідерами, як Бабаджан, можуть здобути залучити частину виборців.