Аналітика

Нові вибори мера Стамбула можуть призвести до кризової ситуації – експерт

Рубен СафрастянНе виключається, що на майбутніх 23 червня виборах мера Стамбула знову здобуде перемогу представник опозиції, заявив в бесіді з кореспондентом Aysor.am директор Інституту сходознавства НАН Вірменії, тюрколог Рубен Сафрастян.

«Зіткнення не слід розглядати на особистому рівні-між опозицією і очолюваною Ердоганом партією. На мій погляд, Заява обраного мера Стамбула повинна була бути узгоджена з керівництвом опозиційної Народно-республіканської партії (НРП). У цьому випадку може створитися досить напружена, і навіть кризова ситуація», — сказав Рубен Сафрастян.

Тюрколог нагадаємо, що за результатами попередніх опитувань, на виборах мера Стамбула повинен був перемогти кандидат від очолюваної президентом Реджепом Ердоганом Партії справедливості і розвитку, колишній прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим, однак протягом останніх двох тижнів ситуація різко змінилася.

«Протягом останніх декількох тижнів перевага виборців радикально змінилася. Це пов’язано з подіями, що відбуваються в країні. Стамбул – найбільше місто Туреччини, і економічна криза в Туреччині найбільш яскраво відбивається саме в цьому місті. З кожним днем в країні назріває економічне невдоволення. Крім того, на підсумки виборів в Стамбулі істотно вплинув тиск, який чиниться Ердоганом на представників самих різних верств за останні два роки», — резюмував тюрколог.

Нагадаємо, кандидат від опозиції Екрем Імамоглу, який переміг на виборах
мера Стамбула, відмовився приймати рішення ЦВК про скасування підсумків виборів і проведення нових виборів. Він заявив, що не збирається відступати і рішення ЦВК не має для нього будь-якої правової підстави.

«Я вважаю себе мером Стамбула», — заявив опозиційний діяч.

Раніше Народно-республіканська партія звернулася до ЦВК Туреччини для скасування рішення про проведення повторних виборів у Стамбулі.

ЦВК Туреччини кілька днів тому скасувала підсумки виборів мера Стамбула, що відбулися 31 березня, і призначила нові вибори мера на 23 червня.