Здоров’я

Новий тест на рак легенів може передбачати його за 4 роки до появи недуги

Ця діагностика може врятувати життя.

Новий тест, який аналізує реакцію імунної системи на рак на ранніх стадіях, показав здатність виявляти рак легенів за чотири роки до його появи. Це досягається за допомогою сучасних методів діагностики онкологічних захворювань, через діагностичну платформу Oncimmune EarlyCDT, інформує Ukr.Media.

Діагностична платформа Oncimmune EarlyCDT використовує реакцію імунної системи для виявлення присутності аутоантитіл, що генеруються організмом, як частина природного захисту від ракових клітин. Результати були представлені 9 вересня в Барселоні під час «Президентського симпозіуму» Всесвітньої конференції щодо раку легенів у 2019 році, організованої Міжнародною асоціацією з вивчення раку легенів (IASLC).

Дослідження проводилося в Шотландії. У ньому брало участь 12 209 осіб, у яких був високий ризик розвитку раку легенів. Результати показали, що завдяки тесту EarlyCDT захворювання на ранній стадії можна було діагностувати раніше, ніж у тих, у кого воно було виявлено звичайними методами.

Автори вважають, що це дослідження є важливим для виявлення раку легенів з використанням біомаркерів, вироблених в будь-якій точці світу. Крім того, «EarlyCDT дозволяє стратифікувати людей згідно з ризиком розвитку раку легенів», — сказали вони.

«До теперішнього часу раннє виявлення раку легень проводилось виключно за допомогою аксіальної комп’ютерної томографії, сканера або низькодозової комп’ютерної томографії, тобто візуального тесту, який проводиться у курців, порівнянного з маммограммою жінки певного віку», — пояснив доктор Луїс Сейо Масейрас, со-директор відділення пульмонології в університетській клініці Наварри, який не брав участі в дослідженні.

Діагностика, яка врятує життя

Серед людей, які пройшли тест EarlyCDT і захворіли на рак легенів протягом наступних двох років, 41,1% були діагностовані на ранній стадії захворювання у порівнянні з 26,8% серед контрольної групи зі стандартної клінічної практики.

Як вказують автори, дослідження також показало більш низький рівень смертності серед людей, які пройшли тестування, у порівнянні з контрольною групою, яка не проходила тест. Конкретні випадки смерті від раку легенів також були незначними в групі дослідження. Отримані дані свідчать про те, що тест EarlyCDT, супроводжуваний сканером низьких доз або комп’ютерною томографією, може знизити смертність, хоча дослідження не було розроблено для демонстрації цієї мети.

Для доктора Френка Саллівана, професора медицини в університеті Сент-Ендрюс (Шотландія) і головного керівника дослідження, ці результати, ймовірно, будуть мати значні глобальні наслідки для раннього виявлення раку легенів, показуючи, як аналіз крові, супроводжуваний низкодозовим сканером або КТ, може збільшити кількість пацієнтів, діагностованих на ранній стадії хвороби, коли операція можлива, і шанси на виживання набагато вищі.

Адам Хілл, виконавчий директор Oncimmune, прокоментував:

«В даний час ECLS є найбільш ефективним засобом передачі даних в діагностичний центр. Ми з нетерпінням очікуємо спільної роботи з органами охорони здоров’я в Шотландії та інших країнах для більш широкого використання EarlyCDT з метою порятунку життів і зниження витрат на NHC та інші системи охорони здоров’я у всьому світі. Тим часом, ми продовжуємо тестувати нашу технологію при інших типах раку, включаючи рак печінки, яєчників, грудей і простати», — додав він.

Дослідники кажуть, що наступним кроком буде проведення більш широкого аналізу, заснованого на дослідженні до 200 000 пацієнтів, щоб визначити вплив діагностики EarlyCDT на виживаність і смертність.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net