Соціум

Обмін посвідчення водія та отримання його після втрати тепер можна онлайн

Заяву на заміну водійських прав в Україні можна подати онлайн.

Кабінет Міністрів поновив Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, доповнивши документ функціональними можливостями електронного кабінету водія, інформує Ukr.Media.

Відповідна Постанова № 946 була прийнята Кабміном 15 листопада 2019 року.

З моменту набрання чинності документом, обмін посвідчення водія та отримання його після втрати або викрадення здійснюється також із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС або через Єдиний державний портал адміністративних послуг (у разі коли відцифрований образ обличчя водія міститься в Єдиному державному реєстрі МВС, тобто посвідчення водія видавалося після 1 січня 2013 р.).

Порядок ведення Єдиного державного реєстру затверджується МВС.

Так, нові функціональні можливості електронного кабінету водія дають можливість замовити послугу:

обміну посвідчення водія, виданого вперше, після закінчення терміну його дії за умови здійснення протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху і не вчинення водієм кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 Кримінального кодексу;
обміну посвідчення водія у разі непридатності його для подальшого користування;
обміну посвідчення водія у разі зміни персональних даних власника;
отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого.
Для обміну посвідчення водія або отримання його після втрати або викрадення водій подає через електронний кабінет заяву в електронній формі, зразок якої затверджується наказом МВС.

До заяви особа додає електронні копії документа, що підтверджують зміну персональних даних особи (за потреби) та дійсну на дату подання заяви медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій. Оформлення заяви завершується створенням кваліфікованої електронного підпису особи згідно З законами «Про електронні довірчі послуги» та «Про електронні документи та електронний документообіг».

Під час опрацювання заяви про обмін або отриманні посвідчення водія замість втраченого або викраденого, отриманого через електронний кабінет водія, відомості про того хто подав документ перевіряються:

Єдиному державному реєстрі МВС;
Єдиному державному демографічному реєстрі;
відповідних базах даних державних реєстрах щодо осіб, які перебувають у розшуку, осіб, позбавлених права керування транспортними засобами або тимчасово обмежених у цьому праві;
Державному реєстрі актів цивільного стану громадян (за потреби).
Після подачі через електронний кабінет заяви про отримання посвідчення водія замість втраченого або викраденого в Єдиний державний реєстр МВС вноситься інформація про те, що викрадене або загублене посвідчення водія вважається недійсним.

В обміні або видачі посвідчення водія замість втраченого або викраденого відмовляється через електронний кабінет водія у разі, коли:

в Єдиному державному реєстрі МВС відсутній відцифрований образ обличчя водія;
у поданих водієм документах або в Єдиному державному демографічному реєстрі відсутні відомості щодо реєстрації місця проживання;
до електронної заяви водій не доклав або доклав не в повному обсязі або у формі, придатній для візуалізації та сприйняття людиною змісту документів, визначених цим пунктом, внаслідок їх низької якості;
під час перевірки інформації про водія у відповідних реєстрах і базах даних виявлено її невідповідність інформації, що міститься в документах, що додаються до електронної заяви;
встановлено факт тимчасового обмеження особи у праві керування транспортними засобами.
Якщо виявлено що той хто звернувся для видачі посвідчення водія, позбавлений в установленому порядку права керування транспортними засобами або громадянин перебуває в розшуку, то йому відмовляють в отриманні послуги, а про встановлений факт повідомляють відповідний орган Національної поліції за місцем проживання особи, вказаним в електронній заяві.

Отримання замовленого через електронний кабінет водія посвідчення водія відбувається позачергово з урахуванням вимог п. 23 Положення в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в електронній заяві.

Обмін посвідчення водія здійснюється за умови здачі старого посвідчення.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net