Політика

Оборонні видатки ЄС визнали недостатніми

Євросоюз планує збільшити витрати на оборону на 22,5 мільярда євро, тоді як аудитори заявляють про необхідність витрат у сотні мільярдів.

Плани Євросоюзу збільшити витрати на оборону до 22,5 млрд євро за десять років недостатні для амбіцій блоку в оборонному секторі. Про це йдеться в щорічному оглядовому документі Європейської рахункової палати, повідомляє Euractiv.

Згідно зі звітом, якщо ЄС спробує захистити себе без допомоги свого великого союзника з НАТО, США, «очікується, що для подолання поточного розриву в можливостях будуть потрібні інвестиції в кілька сотень мільярдів євро», — йдеться в ньому.

«Значні та неузгоджені скорочення оборонних бюджетів країн-членів, поряд із недостатнім інвестуванням, вплинули на їхній військовий потенціал», — підкреслюється в документі.

Юхан Партс, колишній прем’єр-міністр Естонії, член Європейської рахункової палати, назвав невідповідність між амбіціями і пропонованими ресурсами «величезною».

Разом з тим Великобританія, на частку якої припадає чверть загальних оборонних витрат ЄС, готується покинути блок, що зробить розрив між амбіціями і витратами ще більшим.

Раніше повідомлялося, що ЄС створить новий Генеральний директорат з питань оборони, промисловості і космосу для допомоги у фінансуванні, розвитку і розгортання збройних сил.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net