Здоров’я

Олія і вода при опіках: в яких випадках вони є небезпечними

Які методи першої допомоги суворо заборонено застосовувати.

Хто з нас не обпікався? У побуті найчастіше трапляються опіки окропом або олією під час приготування вечері. Існують різні типи і ступені тяжкості подібного роду травм шкіри. При цьому, якщо не знати, при якому типі опіку що потрібно робити в першу чергу, а які дії лише зашкодять вам, можна спровокувати вкрай серйозні наслідки. Сьогодні поговоримо про те, які методи першої допомоги суворо заборонено застосовувати, інформує Ukr.Media.

Олія

На ділянку шкіри, пошкоджену термічним опіком, ніколи не можна наносити олію. Першочерговим завданням є зниження температури місця ураження. Якщо нанести на шкіру олію, вона утворює плівку і не дозволить йому за найкоротший термін охолонути.

Що робити?

В першу чергу необхідно помістити уражену область під холодну проточну воду. Тільки після цього кроку можна наносити на шкіру спеціальні лікарські засоби, які продезінфікують і знімуть біль. Якщо опік був сильним, краще не зволікати, а звертатися до фахівця.

Холодна вода

Якщо у випадках опіків окропом, парою, олією, розпеченими предметами, холодна вода служить першою допомогою, то при хімічних опіках, цей метод може призвести до незворотних наслідків. Наприклад, якщо причиною вашої травми стало негашене вапно або органічні сполуки алюмінію, то уражена ділянка шкіри повинна бути захищена від будь-якого контакту з водою, в іншому випадку ці речовини стануть ще більш активними і лише погіршать ситуацію.

Що робити?

Олію рекомендується застосовувати саме при цьому типі опіків. Вона допоможе швидше очистити шкіру від небезпечної речовини. Для здійснення мети необхідно взяти ватний тампон, змочити його в олії і акуратно видалити речовини. Далі необхідно змастити ділянку пошкодження наступними розчинами:

— лимонна кислота або оцет 5% — при опіку непогашеним вапном;

— гас або неетилований бензин — при опіку сполуками алюмінію;

— етиловий спирт 4% — при травмі, викликаній фенолом;

— марганцівка — при опіках фосфорною кислотою.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net