Політика

ООН закликають до дій у зв’язку з ситуацією в системі правосуддя Туреччини

Міжнародна коаліція адвокатів заявила, що довіру до системи правосуддя Туреччини підривається систематичним звільненням і тюремним ув’язненням тисяч суддів і прокурорів, пише The Guardian.

Зачистка посадових осіб, розпочата урядом Реджепа Тайіпа Ердогана після невдалого державного перевороту в 2016 році, призвела до того, що підозрювані засуджені за тероризм «без достовірних доказів».

25-сторінковий документ, спрямований Раді ООН з прав людини, закликає до термінових дій з приводу «повсюдного і систематичного переслідування представників юридичної професії в Туреччині».

Заява стверджує, що вже були побоювання з приводу порушень прав людини до невдалого державного перевороту в липні 2016 року, але з тих пір незалежність судової влади була порушена в результаті довільних арештів, затримань і переслідувань адвокатів.

Всього було звільнено 4260 суддів і прокурорів. З них 634 були засуджені за звинуваченням у тероризмі. Ще 1546 адвокатів були притягнуті до кримінальної відповідальності і 311 засуджені в цілому до 1967 років позбавлення волі.

Доповідь підтриманий Інститутом з прав людини Міжнародної асоціації юристів, Комітетом з прав людини адвокатів Англії та Уельсу, Канадською асоціацією адвокатів з прав людини, Інститутом з прав людини Паризької колегії адвокатів, Європейською асоціацією юристів за демократію та права людини у світі, комітетом з прав норвезької асоціації адвокатів та іншими юридичними організаціями.

Саймон Девіс, президент Юридичної товариства Англії та Уельсу заявив, що незалежність суддів і прокурорів систематично підривається у Туреччині після невдалого державного перевороту в 2016 році. «Практикуючі юристи, повідомляють про залякування і погрози. Ця загрозлива обстановка підриває право кожного громадянина на юридичне представництво та справедливий судовий розгляд, що може пояснити, чому громадяни Туреччини подали більше 57 000 петицій в Європейський суд з прав людини в 2017 році».

Приблизно 500 адміністративних співробітників, які працюють у Верховному суді Туреччини, Державній раді, Рахунковій палаті та Раді суддів і прокурорів, були звільнені, і тільки вісім були відновлені на посаді.

У звіті, направленому в ООН, говориться: «Численні законодавчі та конституційні поправки надали уряду Туреччини безпрецедентний контроль над судовими та прокурорськими владою, тим самим підриваючи незалежність судової і прокурорської влади, а також верховенство закону.

Ці поправки використовувалися для переслідування юристів, не тільки для придушення незгодних голосів, але також для обмеження і криміналізації роботи, виконуваної юристами при виконанні ними своїх професійних обов’язків. Протягом 24 годин після спроби державного перевороту 2740 суддів і прокурорів були відсторонені від посади за передбачувані зв’язку з рухом ісламського проповідника Фетуллы Гюлена».