Світ

Опитування: більшість європейців не виключають розвалу Євросоюзу в найближчі 20 років

Більше половини європейців вважають, що Євросоюз, в який зараз входять 28 країн (разом з залишає союз Великобританією), ймовірно, розвалиться в найближчі 20 років. Про це свідчить опитування громадської думки міжнародної соціологічної служби YouGov, передає ТАСС з посиланням на The Guardian.

Згідно з дослідженням, проведеним за замовленням аналітичного центру Європейська рада з міжнародних відносин (ECFR), понад 50% опитаних у Франції, Німеччині, Бельгії, Італії, Нідерландах, Австрії, Словаччини, Румунії, Греції, Чехії та Польщі, вважають, що розпад ЄС є «реальною можливістю» в найближчі 10-20 років.

Такої думки, як відзначають автори опитування, проведеного в 14 країнах, мають 80% місць в Європарламенті, дотримуються 58% респондентів у Франції. Більше подібних євроскептиків лише в Словаччині (66%). Тільки в трьох країнах — Швеції, Данії та Іспанії — частка передбачали таку сумну перспективу склала менше половини респондентів: 44% 41% і 40%, відповідно.

Близько третини опитаних, у тому числі у Франції та Польщі, не виключають в майбутньому виникнення збройних конфліктів між країнами — членами ЄС, який якраз і був створений з метою зміцнення миру і стабільності на європейському континенті. Такої думки дотримуються, зокрема, 46% опитаних прихильників французької партії «Національний фронт» і 41% прихильників німецької «Альтернативи для Німеччини».

Три чверті респондентів вважають, що політична система на національному рівні, або на рівні Євросоюзу працює незадовільно. У Франції, як зауважує видання, тільки 15% взяли участь в опитуванні дотримуються протилежної думки. Дослідження було проведено напередодні намічених на 23-26 травня виборів до Європарламенту.

«Залишилося сім днів, щоб дозволити парадокс, що лежить в основі європейського проекту, — заявив у зв’язку з цим директор ECFR Марк Леонард. — Підтримка членства в ЄС знаходиться на найвищому рівні з 1983 року, та все ж більшість виборців побоюються, що ЄС може розвалитися». Водночас, як показало опитування, 92% респондентів вважають, що програють у разі розвалу Союзу. Це стосується, перш за все, торгових відносин, пересування по території інших країн і зайнятості. «Прихильники єднання в співтоваристві повинні запропонувати виборцям сміливі ідеї змін, які викличуть емоційний резонанс» і змусять мовчазну більшість позитивно відгукнутися в кінці травня, підкреслив Леонард.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net