Світ

Oппозіція Грузії висунула владі ультиматум з трьох пунктів

Лідер партії «Європейська Грузія», колишній секретар Ради національної безпеки Грузії Гіга Бокерія озвучив солідарне рішення всіх опозиційних сил про висування трьох основних вимог до правлячої партії «Грузинська мрія» мільярдера Бідзіна Іванішвілі.

Як пише «Комерсант», свої вимоги він озвучив вранці в п’ятницю, коли частини спеціального призначення МВС все-таки зуміли витіснити мітингувальників з центрального проспекту Руставелі.

По-перше, опозиція вимагає відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, оскільки, за твердженням опозиціонерів, «саме він відповідальний за національну ганьбу, коли представник« країни-окупанта», депутат Держдуми Сергій Гаврилов сидів в кріслі спікера парламенту Грузії і вів засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я російською мовою».

По-друге, об’єднана опозиція наполягає на негайній відставці міністра внутрішніх справ Георгія Гахар, оскільки саме прикордонна поліція, яка входить в систему МВС, «пустила в країну Сергія Гаврилова, який голосував за окупацію Абхазії і Південної Осетії, а в 1993 році зі зброєю в руках воював проти Грузії в Абхазії».

По-третє — і це найголовніша умова — опозиціонери вимагають негайної відмови від змішаної мажоритарно-пропорційної системи виборів, коли половина законодавчого органу обирається по одномандатних округах, а друга половина — за партійними списками. За словами Бокерія, чергові (2020 рік) або позачергові парламентські вибори «повинні пройти виключно за партійними списками».

Від імені всіх опозиційних партій Гіга Бокерія попередив, що влада зобов’язана декларувати згоду на всі три умови до 19:00 за місцевим часом (18:00 мск), коли на тому ж проспекті Руставелі, біля будівлі парламенту «почнеться новий, абсолютно мирний мітинг опозиції».