Прогрес

Палеонтологи виявили нової вид вимерлих морських крабів

вид крабаВид мешкав на Землі близько 95 мільйонів років тому. Крім нього, міжнародна група дослідників виявила в Колумбії і США добре збережені зразки крихітних скам’янілостей креветок, які також жили в середині крейдяного періоду, повідомляється на сайті Єльського університету.

Найбільш інтригуючим відкриттям для вчених став, звичайно, новий вид крабів, який отримав назву Callichimaera perplexa — на честь химери, міфологічної істоти, яке «зліплений» з частин тіла кількох тварин. Повне ім’я Калліхімери перекладається як «збиває з пантелику красива химера».

Таку назву древнє членистоногое отримала не випадково: воно дивує своєю незвичайною зовнішністю. Калліхімера невеликого розміру — приблизно з чверть сучасного краба, — у неї великі складні очі без зіниць, зігнуті кігті, які не прихований панциром хвіст і довге тіло. Її частини рота більше нагадують «ноги», а деякі кінцівки — плоскі, як ласти.

Як відзначають вчені, всі ці риси дуже схожі на риси личинок морського краба. Можливо, вони збереглися у Callichimaera perplexa в дорослому віці через асинхронности в розвитку різних органів. Це процес називається гетерохронностью: він може привести до виникнення нових планів тіла.

«Callichimaera perplexa настільки унікальна і дивна, що її можна вважати крабом-утконосом, — сказав провідний автор дослідження Хав’єр Луці (Javier Luque), палеонтолог з Єльського університету. — Зазвичай ми думаємо про крабах як про великих тварин з широкими панцирами, сильними кігтями, маленькими очима на довгих очних виростах і маленьким хвостом, захованим під тілом. Що ж, Калліхімера кидає виклик всім цим «крабовим» рис і змушує переглянути наше визначення того, що робить краба крабом ».

Опис відкриття дано в статті, опублікованій в журналі Science Advances 24 квітня.

Джерело: news.yale.edu