Аналітика

Папа Римський: глобалізація веде до викорінювання національних цінностей

Глобалізація веде до викорінювання національних цінностей. Це заявив в п’ятницю Папа Римський Франциск в ході зустрічі з членами Постійного Синоду Румунської православної церкви, передає ТАСС.

«Багато людей користуються технологічним розвитком та економічним добробутом, однак ще більше людей опинилися безповоротно виключеними, так як глобалізація сприяла викоріненню цінностей народів, послаблюючи етику і співіснування, яке забруднено в останні роки переважною почуттям страху, яке, іноді художньо посилене, веде до закритості і ненависті, — наводить слова понтифіка агентство Agerpres. — Ми повинні допомагати один одному і не поступатися спокусі культури ненависті і індивідуалізму ».

Патріарх Румунської православної церкви Данило в ході відвідування Національного собору разом з главою Римсько-католицької церкви подякував за фінансову допомогу в розмірі $ 200 тис., Яку Папа Іван Павло II надав у 1999-2002 роки для будівництва цієї споруди. «У 2017 році ця фінансова допомога була включена Румунської патріархією в загальну плату в € 500 тис. За дзвони Національного собору, придбані в католицькій компанії Grassmayr в Інсбруку (Австрія), — сказав він. — Ми вдячні за цю символічну фінансову допомогу і також дякуємо за підтримку, яку ви постійно надаєте румунським православним віруючим в Італії та інших країнах, де Римсько-католицька церква надала румунським православним громадам 426 культових будівель ».

Румунський патріарх підкреслив, що з цієї причини Папі Римському Франциску і присутнім в соборі християнам-католикам була надана можливість виголосити молитву «Отче наш» латинською мовою і виконати кілька католицьких великодніх піснеспівів. «Цей жест — знак вдячності за літургійне простір, надане католицькими спільнотами румунським православним парафіям в Західній Європі», — сказав він. Після католицьких великодніх пісень молитва «Отче наш» була виголошена на румунській мові, прозвучали православні великодні піснеспіви.

Данило нагадав, що Національний собор будується на ділянці, який попередній патріарх Теоктист отримав від румунської держави «як акт морального відшкодування за що знаходилися в цьому районі п’ять церков, три з яких були знесені, а дві — переміщені комуністичним режимом, щоб побудувати Будинок народу. «Тому новий Національний собор є символом відродження знесених церков, а також релігійної свободи румунського народу», — уклав він.

Папа Римський Франциск проводить триденний державний, пастирський і екуменічний візит до Румунії. На закінчення першого дня поїздки він візьме участь в літургії в католицькому соборі святого Йосипа.