Соціум

Парижанам порадили перевірити кров на свинець через пожежу в Нотр-дамі

Влада Парижа рекомендують дітям і вагітним жінкам, які живуть на острові Сіте, де знаходиться згорілий в квітні собор Нотр-Дам, здати кров на наявність свинцю із-за підвищення рівня важкого металу, йдеться в повідомленні регіонального агентства охорони здоров’я (ARS), передає РИА Новости.

Згідно з Комюніке, дослідження, що бралися протягом декількох тижнів, показують, що сліди свинцю значно скоротилися. Але через те, що аналізи дитини показали високий вміст свинцю, ARS виступило з нагадуванням про запобіжні заходи.

«Агентство пропонує сім’ям з дітьми віком до семи років і вагітним жінкам, які живуть на острові Сіте, здати аналіз крові на свинець спостереження», — наголошується в документі.

Причиною забруднення свинцем острова Сіте стала пожежа в соборі Паризької Богоматері. З 17 квітня не було зафіксовано ризику забруднення повітря, але підвищені показники відзначалися в грунті і прилеглих будинках. Зараз доступ людей на забруднені ділянки закритий, грунт будуть видаляти найближчим часом.

Наприкінці квітня влада міста вже попереджала про забруднення свинцем в районі собору. Зазначалося, що свинець містився в несучій конструкції собору і в його шпилі. Тоді ж жителям рекомендували провести в квартирах вологе прибирання, щоб очистити житло від «запилення» свинцем.

Найбільша в історії пожежа в соборі Паризької Богоматері сталася ввечері 15 квітня. Обрушився шпиль собору, полум’ям була охоплена несуча конструкція. Як повідомили пожежники, структура Нотр-Дама і головні твори мистецтва, так само як і зберігалися в соборі реліквії, вціліли. НП може бути пов’язано з реставраційними роботами.

Розслідування інциденту ведеться у зв’язку з ненавмисним заподіянням шкоди при загорянні. За словами прокурора, пріоритетною є версія про випадковий характер пожежі. Президент Франції Еммануель Макрон заявив про намір відновити Нотр-Дам за п’ять років. Свою допомогу в реставрації собору і зборі коштів на це запропонували міжнародні організації і великі компанії.