Політика

Пентагон: Китай може почати створювати нові військові бази за кордоном

ПентагонКитайська влада може почати створювати нові військові бази за кордоном для забезпечення безпеки своїх економічних проектів. Відповідне припущення міститься в доповіді Пентагону про військовий потенціал КНР (pdf.), Згодом ці дані будуть представлені конгресу, передає РБК.

Доповідь пішов за першою офіційною публікацією Пекіном своєї «Білої книги» по арктичної політиці. У цьому документі Китай виклав плани з розвитку судноплавних шляхів, відкритих в результаті глобального потепління, для формування «Полярного шовкового шляху» в Арктичному регіоні.

Подібне розширення китайської діяльності може призвести до збільшення військової присутності країни в Арктиці, включаючи розгортання підводних човнів як засіб стримування ядерних атак, говориться в доповіді, опублікованій на сайті Пентагону.

Крім того, зростаючий економічний, дипломатичний і військовий вага Китаю, відзначається в документі, керівники країни «використовують для встановлення регіонального переваги і розширення міжнародного впливу КНР». «Прогрес Китаю в реалізації таких проектів, як« Один пояс, один шлях », ймовірно, призведе до необхідності [розширення] військового базування за кордоном для забезпечення безпеки цих проектів», — відзначили в Пентагоні.

На даний момент, згідно з матеріалами документа, у Китаю є тільки одна зарубіжна військова база — в Джібуті. Вона була відкрита в серпні 2017 року. Тепер же, вважають в американському військовому відомстві, Китай буде прагнути створити додаткові військові бази «в країнах, з якими у нього давні дружні відносини і схожі стратегічні інтереси», наприклад, в Пакистані, а також в державах, в яких вже «існує прецедент розміщення іноземних військових ».

«Згідно з матеріалами ЗМІ в 2018 році, — йдеться в доповіді Пентагону, — Китай прагне збільшити число своїх військових баз і розширити доступ на Близький Схід, Південно-Східну Азію і західну частину Тихого океану». Про які саме повідомленнях йдеться, в відомстві не пояснили.

Сполучені Штати і їх союзники, в свою чергу, зауважує Reuters, розширюють присутність своїх Військово-морських сил у Східній Азії. Це включає в себе посилене патрулювання з боку передових американських патрульних протичовнових літаків P-8 Poseidon з територій Сінгапуру і Японії.

З Китаєм США, підкреслили в доповіді експерти, «будуть конкурувати з позиції сили, одночасно заохочуючи КНР до співпраці зі Сполученими Штатами з питань безпеки, в яких інтереси США і Китаю збігаються».

Перш американська влада заявляли про необхідність підключити до Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєннях (СНО) «всі зацікавлені сторони», в тому числі Китай. Цей документ Росія та США уклали договір в 2010 році, через рік він вступив в силу. У Пекіні на ініціативу американської влади поки ніяк не відреагували.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net