Здоров’я

Перегляд телевізора сидячи на дивані підвищує ризик ранньої смерті на 50%

Улюблений багатьма дозвілля – перегляд телевізора, сидячи на дивані – таїть в собі серйозні ризики для здоров’я.

Згідно з дослідженням Американської кардіологічної асоціації (AHA), у тих, хто проводять перед телевізором більше чотирьох годин на день, ймовірність серцево-судинних захворювань або ранньої смерті підвищується на 50% порівняно з тими, хто дивляться ТБ-програми дві години. При цьому небезпека таїться в багатогодинному сидінні на дивані перед блакитним екраном, що експерти пов’язують з відсутністю фізичних навантажень на тлі споживання нездорової їжі.

В середньому американці старше 15 років дивляться телевізор близько 2-х годин і 46 хвилин в день. У дослідження AHA були залучені 3592 людини, спостереження за якими велися протягом 8,5 років. Здавалося б, між сидінням за столом і на дивані не повинно бути особливої різниці, проте вчені з’ясували зворотне. Так, більшість людей при перегляді телевізора сидячи на дивані, протягом декількох годин практично не рухаються з місця. Крім того, зазвичай вечорами люди споживають більше їжі, і часто це – нездорові продукти. У підсумку виходить шкідлива комбінація рясної вечері і практично повної відсутності фізичної активності.

Між тим, ті, хто займаються спортом, можуть компенсувати шкоду від багатогодинного відпочинку перед блакитним екраном. Кардіологи радять також змінити свій малоактивний відпочинок, і приділити час нетривалій прогулянці. Крім цього, варто переглянути свій вечірній раціон, скоротити порції, і замість жирної і смаженої їжі є більше фруктів і овочів.