Здоров’я

Перловка врятує від діабету і ожиріння — вчені

Їжа, приготована з цільнозернових круп, дозволяє знизити ризик розвитку діабету другого ступеня, хвороби серця і судин, а також ожиріння. До такого висновку прийшли фахівці з Фінляндії, що працюють в Технічному дослідному центрі МТТ, повідомляє ТК «Мiр».

Для нормального обміну речовин необхідний гормон GLP-1. Його вироблення сприяють не тільки ліки, а й звичайні каші. Особливо корисні крупи з ячменю — ячна і перлова. Їх вживання нормалізує інсулін і глюкозу в крові, впевнені фінські медики.

Крім того, ячмінь — лідер серед злакових рослин за кількістю фосфору. Цей елемент необхідний для обміну речовин, засвоєння кальцію і роботи головного мозку.

Раніше китайські вчені виявили ще одну закономірність: діабетикам може бути корисний алкоголь. Спиртні напої знижують рівень тригліцеридів і інсуліну в крові. При цьому потрібно дотримуватися норми: не більше 20 грам алкоголю в день, а також стежити за рівнем цукру в крові і виконувати рекомендації лікарів.

До цього німецькі вчені встановили ще одну особливість: високі люди менше схильні до діабету. Десять «зайвих» сантиметрів зросту знижують ризик розвитку хвороби на 41% у чоловіків і 33% у жінок.