Прогрес

Перші американці могли прийти в Айдахо 16500 років тому — дослідники

Артефакти додають докази того, що ранні поселенці Північної Америки прийшли до того, як внутрішній шлях міграції був звільнений від льоду, — пише sciencenews.org з посиланням на Science.

За словами дослідників, гострі кам’яні наконечники, що датуються приблизно 16 500 років тому на місці в Айдахо, схожі на ті, що були приблизно в той же час в Японії.

Мабуть, азіати з північного сходу подорожували по тихоокеанському узбережжю Північної Америки, а потім на схід на континент більш ніж за 1500 років до відкриття внутрішнього, вільного від льоду коридору.

Цей висновок грунтується на відкриттях на ділянці в західному штаті Айдахо під назвою Купер’c Феррі. Кам’яні знаряддя, розкопані там, вказують на неодноразові людські візити між 16 560 і 15 280 роками тому, каже група на чолі з археологом Лорен Девісом з університету Орегона державного університету в Корваллісі.

За словами групи Девіса, ці інструменти дуже схожі на кам’яні артефакти, які були зроблені в той час на території нинішньої Японії. Дослідники стверджують, що азіатські виробники інструментів могли б досягти Айдахо, тільки спустившись вниз по тихоокеанському узбережжю, можливо, поєднуючи подорожі на каное з ходьбою.

Питання про те, як і коли з’явилися перші поселенці в Північній Америці, є гаряче обговорюваною темою. І знахідки Айдахо не показують ознак розв’язання цього конфлікту. Одна давня ідея полягає в тому, що танення масивних крижаних щитів розчистив шлях від того, що зараз є Аляскою, в серці Північної Америки близько 14 800 років тому. Це, можливо, дозволило людям досягти Флориди і Південної Америки через кілька сотень років.

Але деякі вчені стверджують, що колонізатори з Азії прибутку раніше, подорожуючи на каное по узбережжю, перш ніж перебратися вглиб країни. Свідоцтво з Техасу поміщає прибуття людей туди приблизно 15 000 років тому. А попередні дослідження показали, що незамерзаюча стежка вздовж узбережжя Аляски утворилася близько 17 000 років тому.

В інструментах Айдахо не вистачає фірмових рифлених підстав, зроблених відомими мисливцями Кловіс, які прибули в Америку близько 13 250 років тому. Люди з Кловіс колись вважалися першими жителями Північної Америки, але Купер’c Феррі приєднується до зростаючого числа місць, мабуть передували Кловіс.

Нові знахідки на майданчику в Айдахо інтригують, але «для визначення характеру і віку об’єктів необхідно зробити набагато більше», — говорить археолог Бен Поттер з Університету Аляски Фербенкс. Поттер віддає перевагу вільному від льоду коридор як оригінальний вхід для людей в Північну Америку.

За словами Поттера, меншість артефактів Купер’c Феррі може датуватися приблизно 15 000 років тому, але відкладення на місці, що датується 16 000 років тому або більше, не мають прямих зв’язків з кам’яними знаряддями або будь-якими іншими ознаками людської діяльності. За його словами, дати появи кісток тварин і згорілих деревних порід з одного шару осаду варіюються протягом більше 4000 років, що ставить питання про те, в якому ступені геологічні сили змінили шари відкладень ділянки з плином часу.

Навіть якщо люди прибули в Купер’c Феррі ще 16 000 років тому, «це не спростовує ідею, що вільний від льоду коридор був потенційним маршрутом міграції задовго до заняття Кловіс», — говорить археолог Венс Холлідей з Університету Арізони в Тусоні.

Джерело: sciencenews.org