Здоров’я

Піца та картопляні чіпси збільшують ризик передчасної смерті на 62% — дослідження

Вчені підтвердили шкоду ультра-перероблених продуктів для здоров’я людини. Згідно з дослідженням Університету Наварри, опублікованого в журналі BMJ, щоденне вживання в їжу п’яти і більше порцій продуктів даної категорії підвищує ризик смерті на 62%.

У категорію ультра-перероблених продуктів включені піца, картопляні чіпси, шоколад, дистильовані алкогольні напої, морозиво, пластівці для сніданку, заморожені напівфабрикати, і так далі. До їх складу входять консерванти, підсолоджувачі та підсилювачі кольору.

BMJ опублікував також дослідження вчених з Університету Парижа і Університету Монпельє, в рамках якого був вивчений раціон більше 105 100 дорослих. В середньому, спостереження велося протягом п’яти років. З’ясувалося, що збільшення на 10% частки ультра-перероблених продуктів збільшило випадки серцево-судинних захворювань на 12%.

Професор Майра Біс-Растролло з Університету Наварри зазначає, що ультра-перероблені продукти містять мало поживних речовин і клітковини, і при цьому сприяють збільшенню ваги і переїдання.

Вчені радять дотримуватися середземноморської дієти, багатої овочами, рибою, фруктами, горіхами, і цільнозерновими продуктами. Старший дієтолог Британського фонду серця Вікторія Тейлор зазначає, що це, поряд з фізичною активністю і відмовою від куріння, може сприяти зниженню ризику серцево-судинних захворювань.