Прогрес

Під найбільшим кратером Місяця знайшли величезну кількість невідомої речовини

Під найбільшим кратером Місяця знайшли величезну кількість невідомої речовини. Вчені припускають, що це поклади металу від стародавнього астероїда, який врізався в Місяць.

Майже рік тому вчені заявили, що на Місяці точно є вода, і вона зберігається в льодовиках на полюсах супутника. Відкриття довело, що плани з колонізації Місяця і використанні покладів води на ній для ракетного палива — реальні.

Тепер же астрономи говорять про аномальну кількість невідомої речовини, яку вони виявили під найбільшим кратером Місяця на Південному полюсі — Ейткен.

Як пише НВ, вчені з Університету Бейлор в Техасі виявили, що під кратером завширшки 2000 км розташована величезна кількість щільної речовини. Ймовірно, аномалія являє собою поклади металу від астероїда, який давно врізався в Місяць і залишився прямо під кратером.

За допомогою комп’ютерної симуляції фахівці підрахували, що сталь і нікель, які формували ядро астероїда, розсіялися в верхньому шарі мантії Місяця, і зараз є величезним шматом металу, «в п’ять разів більше, ніж острів Гаваї».

Інша теорія вчених з приводу знайденої аномальної речовини свідчить, що під кратером розташовані щільні оксиди, які затвердівали протягом мільярдів років, з того часу як поверхня Місяця ще була розплавленою.

За словами автора дослідження Пітера Джеймса, Ейткен — це найбільший кратер в Сонячній системі, що зберігся до сьогодні та утворився близько 4 млн років тому. Попри те, що більш серйозні зіткнення могли відбуватися навіть на Землі — ніяких слідів від них не залишилося.

«Ейткен — це одна з кращих природних лабораторій для вивчення катастрофічних подій і їх впливів. Цей древній процес сформував всі кам’янисті планети і супутники, які ми бачимо сьогодні», — каже Джеймс.

Джерело: intvua.com