Прогрес

Під водою виявлено місце будівництва човнів кам’яного віку

Фахівці з Морського археологічного фонду (Великобританія) виявили на глибині 11 метрів дерев’яну платформу — поруч з тим місцем, яке вважається найстарішим у світі місцем для будівництва човнів на англійському острові Уайт. Вік знахідки оцінюється в 8000 років, передає портал EurekAlert! з посиланням на Національний Океанографічний центр Великобританії.

Платформа є найбільш недоторканої дерев’яною спорудою мезоліту (середнього кам’яного віку) з виявлених в Великобританії, відзначає директор Морського археологічного фонду Гаррі Момбер (Garry Momber). Ділянка в даний час знаходиться на 11 метрів нижче рівня моря, але в ті часи, коли люди тут будували човни, це була суха земля з пишною рослинністю. Тоді Північне море було повністю сформовано, і острів Уайт все ще був пов’язаний з материковою Європою (зараз острів і узбережжі поділяють п’ять-вісім кілометрів).

Місце було відкрито в 2005 році, там вчені виявили безліч колод, які могли бути частинами будівельної платформи або ж якимись зруйнованими древніми структурами. На той момент їх призначення було складно визначити. Сьогодні вченим вдалося це зробити завдяки сучасним методам фотограмметрії для запису останків. Насамперед вони створили цифрову 3D-модель ландшафту. Потім протягом літа археологи проводили розкопки. Вони виявили і виявив зв’язну платформу, що складається з розколотих колод, товщиною в кілька шарів, що спираються на горизонтально укладені круглі дерев’яні фундаменти.

Знахідка становить велику цінність для вивчення древніх цивілізацій, для розуміння того, як вони розвивалися. На знайденому місці вчені знайшли безліч свідчень про технологічні навичках, які, як вважається, були розроблені протягом ще наступних кількох тисяч років, таких як передові роботи по дереву.

Давня деревина добре збереглася, тому що перебувала в холодній, темній і вологому середовищі, однак вона може легко зруйнується при подальшому вивченні. Зараз перед ученими стоїть завдання видалити сіль з деревини, що дозволить вивчити приховану в ній археологічну інформацію.

Джерело: www.eurekalert.org