Прогрес

Підводна акустика може врятувати коралові рифи від загибелі

А ви знали, що під водою шумно?

Вражаюче, але працює!

Загибель коралових рифів — одне із самих сумних наслідків впливу людини на навколишнє середовище. До недавнього часу воно вважалося незворотнім, інформує Ukr.Media.

Але міжнародна група вчених з британських Ексетерського і Брістольського університетів, а також австралійського університету Джеймса Кука і Австралійського інституту морських наук стверджують, що «акустичне збагачення» могло б стати цінним інструментом, що допомагає відновити пошкоджені коралові рифи.

Працюючи над аналізом гинучого Великого Бар’єрного рифу в Австралії, вчені встановили підводні динаміки, які відтворювали запис здорових рифів в ділянках з мертвими коралами і виявили вдвічі більше риби, тієї яка прибула — і залишилася — у порівнянні з такими ділянками, де не відтворювався звук.

«Риба має вирішальне значення для того, щоб коралові рифи функціонували як здорові екосистеми, — говорить Тім Гордон з Ексетерського університету. — Збільшення популяції риб таким чином може допомогти запустити процеси природного відновлення, протидіючи збитку, який ми спостерігаємо на багатьох коралових рифах по всьому світу».

Ця нова технологія відтворює звуки, які зникають, коли відмирають рифи

«Здорові коралові рифи на подив шумні: тріск креветок, рик і рохкання риб утворюють дивовижний біологічний звуковий ландшафт. На ці звуки спрямовується молода риба, коли шукає місце для поселення, — пояснює професор Стів Сімпсон з Ексетерського університету. — Рифи замовкають по мірі відмирання, оскільки креветки і риба зникають, але з допомогою динаміків, відновлюють цей втрачений звуковий ландшафт, ми можемо знову залучити молоду рибу».

Дослідження показало, що передача звуків здорового рифу подвоїла загальну кількість риби, що потрапляє на експериментальні ділянки середовища проживання рифу, а також збільшила кількість присутніх видів на 50%.

Це розмаїття включало в себе види з усіх розділів харчового ланцюжка. Різні групи риб виконують різні функції на коралових рифах, а це означає, що рясна і різноманітна популяція риб є важливим чинником підтримки здорової екосистеми.

Тепер з’явилася надія, що вченим вдасться врятувати Великий Бар’єрний риф. Звичайно, це не скасовує проблем, викликаних забрудненням та зміною клімату, але хоча б зменшує наслідки для природи.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net