Здоров’я

Побороти лікарсько-стійкий туберкульоз можливо — дослідження

туберкулезВчені з Університету Вашингтона в Сент-Луїсі знайшли рішення проблеми поширення лікарсько-стійкого туберкульозу в світі. В ході досліджень їм вдалося виявити з’єднання, яке не тільки підвищує ефективність антибіотиків, але і не дає бактеріям виробити до них стійкість.

Настільки ефективне з’єднання отримало умовну назву C10. Саме воно не дозволяє бактеріям з групи Mycobacterium tuberculosis сформувати так звані біоплівки. В ході дослідів в лабораторних умовах C10 використовувався в комбінації з такими антибіотиками, як, наприклад, ізоніазид. Результат перевершив навіть найсміливіші очікування: бактерії не розвивали резистентність до лікарських препаратів, і гинули. За словами одного з провідних авторів роботи Христина Столлінгса (Christina Stallings), це дозволяє відчутно скоротити курс лікування туберкульозу.

Примітно, що C10 продемонстрував ефективність в боротьбі і з виробили лікарську стійкість бактеріями. Незважаючи на це, вчені не поспішають проводити випробування на тваринах і людях, пояснюючи це необхідністю додаткових досліджень.

Наукова стаття за підсумками роботи опублікована в журналі PNAS.

Джерело: NEWS.am

Аспекты.net