Світ

Подвійні стандарти: продажі зброї Франції в Саудівську Аравію зросли на 50%

Продажі зброї Франції в Саудівську Аравію зросли на 50% в 2018 році, незважаючи на заклики покласти край «брудній війні» в Ємені. Як повідомляє Reuters, річний звіт уряду показав, що загальні продажі зброї виросли на 30 відсотків до 9,1 мільярда євро в 2018 році, що було викликано різким збільшенням продажів європейським союзникам.

Франція продала Саудівської Аравії зброї на суму близько 1 млрд. євро, причому основну частину продажів склали патрульні катери.

«Така позиція, яка розкриває геополітичний альянс з цими режимами і повне порушення міжнародних зобов’язань, можна очікувати тільки загострення конфліктів у Ємені або на Африканському Розі», — заявив представник організації Армаманент Тоні Фортин.

Французький уряд заявляє, що його продажу зброї регулюються строгими процедурами, які відповідають міжнародним договорам.

«Підтримання економічних відносин з цими країнами означає збереження присутності в ключових регіонах в інтересах нашої безпеки і поставок енергоносіїв. Йдеться також про боротьбу з тероризмом і захисту наших громадян на місцях », — заявила у вступній частині доповіді міністр збройних сил Флоренс Парлі.

Франція є одним з провідних світових експортерів зброї, її продажі в останні роки різко зросли завдяки підписанню вигідних зарубіжних контрактів на реактивні винищувачі Rafale, особливо в Індію і Катар, а також багатомільярдної угоди з підводним човнам з Австралією.

Париж прагнув збільшити свою дипломатичну вагу на Близькому Сході шляхом продажу військових кораблів, танків, артилерії і боєприпасів в Об’єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію і Єгипет.

Це викликало критику з боку неурядових організацій (НУО) і деяких законодавців, які закликали уряд згорнути підтримку арабських держав.

Французький експорт озброєнь на Близький Схід збільшився до 4 млрд. євро з 3,9 млрд. Велика частина цих продажів прийшла припадає на Катар, який замовив літаки-винищувачі Rafale і вертольоти на загальну суму близько 2,4 мільярда євро. Катар є конкурентом Саудівської Аравії і не бере участі в бойових діях коаліції в Ємені.

На відміну від цього, продажу в Єгипет, який був одним з головних клієнтів Франції протягом останніх п’яти років, застигли на рівні близько 270 мільйонів євро, а замовлення з ОАЕ, іншого ключового члена коаліції в Ємені, різко знизилися.

Франція також наполягає на збільшенні продажів в Європейському Союзі, так як вона намагається стримати агресивну політику продажів з боку Сполучених Штатів і підвищити незалежність ЄС у галузі безпеки.

Звіт показав різке поліпшення в цьому напрямку: 25 відсотків замовлень надійшли з Європи порівняно з 10 відсотками у попередньому році, у тому числі з Бельгії та Іспанії, які купували вертольоти і важку бронетехніку.