Аналітика

Політолог: Україна могла б стати додатковим коридором для Вірменії

Вірменія сьогодні викликає великий інтерес, про неї говорять, вона знаходиться в топі інформаційних приводів, новин, причому інтерес очевидний не тільки з боку окремих фахівців, профільних експертів, але і з боку звичайних обивателів як на Заході, так і на Сході. Про це в інтерв’ю Голосу Вірменії заявив український політолог Олег Саакян.

«Що стосується безпосередньо перспектив взаємин між Україною та Вірменією, скажу, що мені було вкрай цікаво почути з вуст віце-спікера вірменського парламенту Алена Симоняна, що в число пріоритетних напрямків співпраці Вірменії з іншими країнами включено і українське. І вірменська сторона дуже зацікавлена в активізації дипломатичної роботи в цьому напрямку, а сам пан Симонян ратує за те, щоб очолити групу дружби. На мій погляд, тут важливо сконцентруватися на концептуально наступної проблеми: мова йде про те, що, на жаль, до сьогоднішнього дня Україна на Вірменію, так і Вірменія на Україну багато в чому дивляться, скажімо так, третіми очима…»

Експерт уточнив, що має на увазі переважно Росію. «Інформація виходить і інтерпретується крізь призму насамперед російських медіа. Що дещо спотворює сприйняття. Правда, тепле ставлення все одно зберігається. Під час виборчої президентської кампанії кандидат Порошенко, і Зеленський неодноразово заявляли про своє позитивне ставлення до Вірменії. Володимир Зеленський обіцяв відвідати Вірменію, а Петро Порошенко, будучи президентом України запросив Нікола Пашиняна після його обрання прем’єр-міністром відвідати нашу країну. Було б чудово, якби керівники поспілкувалися в такому форматі. Тому що саме такий формат дав би можливість обговорити як ряд інформаційних ініціатив по взаємодії, так і логістичні, економічні проекти, що можуть принести користь обом країнам. Наприклад, у контексті Східного партнерства сьогодні обговорюються серйозні транспортні ініціативи, є і логістика — ми могли б об’єднатися в рамках цих ініціатив. Не кажучи вже про Шовковий шлях та інші масштабні проекти. Україна могла б стати додатковим коридором для Вірменії для виходу на країни Північної і Північно-західної Європи. З одного боку, ми маємо перезавантаження влади у Вірменії, з іншого — перезавантаження на Україні. До речі, Нікол Пашинян був в числі перших лідерів держав, хто привітав Володимира Зеленського з обранням на пост президента, він написав привітання в Twitter українською мовою, що було дуже позитивно сприйнято в Україні і центральними телеканалами, і експертним співтовариством. Словом, я думаю, сьогодні відкривається цілий ряд можливостей для активізації двосторонніх відносин», — зазначив політолог.