Соціум

Половина українців підтримують право на продаж землі — опитування

50,4% українців вважають, що власник землі повинен мати право її продати, а 28,1% — виступили проти.

Половина населення України вважають, що людина повинна мати право на вільний продаж своєї землі. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва.

Не підтримують права на продаж землі 28% українців (і 33% власників землі). Ще 21% українців не мають власної думки з цього приводу.

Серед жителів міста підтримують право власників землі на її продаж 51% (проти — 27%). Серед жителів сіл — відповідно, 46% і 35%. Регіонально більше підтримують право власника на продаж землі в західному регіоні («за» — 62%, «проти» — 14%), найменше — на Донбасі («за» — 44%, «проти» — 43%).

Третина громадян України (33%) переконані, що земля в принципі не може бути об’єктом купівлі-продажу, у той же час тільки 8% вважають, що земля має бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень.

Серед власників земельних паїв переважна більшість — 51% опитаних — здають таку землю в оренду (40% здають в оренду офіційно, а 11% — неофіційно, а не оформивши відповідні документи).

У разі зняття мораторію 48% власників землі відповіли, що вони ніяких дій робити не будуть, тільки 7% мають намір продати землю чи частину землі, а 4% — навпаки, докупити ще землі.

Опитування провели з 13 до 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2017 респондентів у віці від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, що 2 вересня на зустрічі з керівниками парламенту, уряду і правоохоронних органів президент Володимир Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент прийняв до 1 грудня законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення і скасував мораторій на продаж землі.

До 1 жовтня уряд має розробити і внести на розгляд парламенту законопроєкт про ринок земель с / г призначення. До 1 січня 2021 року інформацією про земельні ділянки має бути наповнений Державний земельний кадастр.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net