Світ

Польща хоче викупити в Австрії територію колишнього концтабору

Маутхаузен-Гузен був першим табором смерті, побудованим нацистською Німеччиною в Австрії. Тепер там розташовані житлові та офісні будівлі, що, на думку польської влади, не відповідає духу місця.

Польський уряд хоче купити в Австрії території колишнього нацистського табору смерті Маутхаузен-Гузен, де під час Другої світової війни були вбиті десятки тисяч поляків. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає агентство АР.

Заснований у 1938 році в Австрії Маутхаузен-Гузен був першим табором смерті, який нацистська Німеччина побудувала в окупованій Австрії. До звільнення табору союзними військами в 1945 році близько 335 тисяч осіб утримувалися там в умовах, які призвели до масової загибелі людей.

Серед ув’язнених були критики нацизму, комуністи, гомосексуали, польські інтелектуали, іспанці і російські військовополонені.

Сьогодні в районі колишнього табору смерті побудовані житлові будинки і розташовані офіси австрійських компаній. Уряд Польщі каже, що це не відповідає духу місця, на якому вони розміщені.

За словами Моравецького, Варшава запропонувала купити ділянку в Австрії, щоб зберегти пам’ять про жертв нацистського режиму.

«Ми не можемо допустити, щоб території колишніх таборів смерті перетворилися в місця, які не варті пам’яті», — заявив прем’єр-міністр Польщі.

З такою заявою Моравецький виступив в іншому колишньому таборі смерті, Аушвіці, куди з першим візитом приїхала німецький канцлер Ангела Меркель.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net